Annons

Timells advokat: Väntar mig samma resultat

Den våldtäktsanklagade TV4-profilen Martin Timell lär frias av Svea hovrätt, enligt programledarens advokat Hanna Lindblom.
Domen faller den 7 maj.
Brott • Publicerad 5 april 2019
Martin Timell anländer till den tredje dagens förhandlingar i Svea hovrätt.
Martin Timell anländer till den tredje dagens förhandlingar i Svea hovrätt.Foto: Jessica Gow/TT

Martin Timell friades i tingsrätten från misstankar om våldtäkt. Nu ska Svea hovrätt på nytt bedöma den bevisning som underrätten ansåg vara för svag för en fällande dom.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde för kvinnan som anklagar den tidigare TV4-profilen för våldtäkt, skriver till TT efter avslutade förhandlingar i hovrätten att hon och hennes klient hoppas på upprättelse och rättvisa.

Annons

För att stärka målsägarens sak kallades fyra nya vittnen.

"Vi har åberopat den gamla bevisningen och fyra nya vittnen som inte hördes i tingsrätten. Bevisningen stödjer målsägandens berättelse om att hon har blivit utsatt för en våldtäkt", skriver Elisabeth Massi Fritz.

Fest i skärgården

Händelsen ska ha inträffat under en fest i Stockholms skärgård 2008. Enligt en kvinna som var med på festen blev hon utsatt för en gärning som, med en juridisk term, är att likställa med våldtäkt. Den påstådde gärningsmannen var Martin Timell, då rikskänd programledare och ett av TV4:s största namn.

Inledningsvis riktades anklagelserna mot Timell genom uppdateringar i sociala medier och programledaren togs snabbt ur tjänst. I oktober 2017 polisanmäldes han och knappt ett år senare meddelade tingsrätten sin dom: Martin Timell friades helt.

Åklagaren överklagade inte

Åklagaren valde att inte överklaga, men kvinnan och Elisabeth Massi Fritz tog saken i egna händer för att driva ärendet vidare i Svea hovrätt. Saken gäller nu hur rätten ska värdera den bevisning som har lagts fram i målet. Tingsrätten konstaterar i sin dom att kvinnans berättelse är trovärdig, men slår samtidigt fast att de uppgifter som lämnats av vittnen till händelsen skiljer sig från varandra på några avgörande punkter.

Till övervägande del är det samma bevisning som nu prövas på nytt, men det betyder inte att hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten.

Domen väntas den 7 maj.

Patrick Stanelius/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons