Annons

Ber om brittisk kommissionär trots brexit

Brexit i all ära – en ny EU-kommissionär kommer ändå att behövas även från London, manar tillträdande ordföranden Ursula von der Leyen.
Tills vidare får hon nöja sig med nya namn från Bukarest.
EU • Publicerad 6 november 2019
EU:s tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen under ett besök hos Finlands statsminister Antti Rinne i Helsingfors nyligen. Arkivbild.
EU:s tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen under ett besök hos Finlands statsminister Antti Rinne i Helsingfors nyligen. Arkivbild.Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/TT

Sedan Rumäniens förra arbetsmarknadsminister Rovana Plumb petats som tilltänkt EU-kommissionär förde landet på onsdagen fram två andra i stället.

Både 51-åriga Adina Ioana Valean och 38-årige Siegfried Muresan är just nu EU-parlamentsledamöter för premiärminister Ludovic Orbans konservativa parti, PNL.

Annons

Enligt nyhetssajten Politico Europe har Ursula von der Leyen som väntat valt att ge jobbet till den kvinnliga kandidaten, för att kunna få en så jämställd uppställning som möjligt.

"Den tillträdande ordföranden har beslutat att Adina Valean får transportportföljen", säger en talesman för den nya kommissionen i ett uttalande.

Nästa torsdag, den 14 november, är det tänkt att rumänskan ska höras av EU-parlamentet om sin nya roll.

Ursula von der Leyen har samtidigt bett Storbritannien att föreslå en manlig och en kvinnlig kandidat. Britterna slapp tidigare eftersom man siktade på att lämna EU den 31 oktober, innan von der Leyens kommission var tänkt att tillträda.

Nu måste dock premiärminister Boris Johnson nominera en kommissionär, om än bara fram till det nya utträdesdatumet den 31 januari.

– Hon har uppmanat honom att svara så fort som möjligt, säger Dana Spinant, taleskvinna för von der Leyen på en pressbriefing i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons