Annons

Nya regler: Körkortsfusk kan ge fängelse

Transport • Publicerad 3 februari 2020
En person övar på ett körkortsprov online. Arkivbild.
En person övar på ett körkortsprov online. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Transportstyrelsen har beslutat att ändra reglerna för alla som tar B-körkort från och med den 1 mars i år. När reglerna träder i kraft kommer det krävas att föraren klarat teoriprovet innan det faktiska körprovet får genomföras.

"I dag ska körprovet genomföras även om kunskapsprovet blir underkänt. Med de gamla reglerna innebär det också onödiga kostnader för de som är alltför oförberedda inför körprovet, men som måste genomföra och betala för det innan de får göra om kunskapsprovet", säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons

Förhoppningen är att regeländringen ska leda till kortare köer till körprovet och färre omprov.

Transportstyrelsen inför också en försäkran inför kunskapsprovet. Föraren ska i den lova att inte fuska eller använda otillåtna hjälpmedel. Med hjälp av denna kommer fuskare att kunna åtalas och straffas – med böter eller fängelse.

"Förhoppningsvis ska det ha en avskräckande effekt så att vi slipper fuskare vid kunskapsproven", kommenterar Stenlund.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons