Annons

Nya råd: Gravida ska dricka ännu mindre kaffe

Hälsa • Publicerad 3 februari 2020
Gravida kvinnor ska inte dricka mer än 4,5 deciliter kaffe per dag, enligt de nya råden från Livsmedelsverket. Arkivbild.
Gravida kvinnor ska inte dricka mer än 4,5 deciliter kaffe per dag, enligt de nya råden från Livsmedelsverket. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Två, maximalt tre små koppar kaffe per dag. Mer än så bör inte en gravid kvinna dricka enligt de uppdaterade råden från Livsmedelsverket. Nu sänker de den rekommenderade dagsdosen av koffein för gravida.

Det tidigare rådet om att inta maximalt 300 milligram koffein totalt per dag ersätts med ett råd om 200 milligram per dag. Orsaken till rekommendationen är att ett intag om över 300 mg koffein tycks kunna öka risken för tidiga missfall – men nyare forskning gör att man misstänker att 200 mg kan ge en liten påverkan på fostrets vikt.

Annons

Koffein finns inte bara i kaffe utan även i te, energidryck, träningsprodukter, Cola-produkter och choklad, bland annat.

Livsmedelsverket beräknar att två till tre 1,5-deciliterskoppar kaffe (maximalt 4,5 deciliter) eller fyra 2-deciliterskoppar med te gör att man kommer upp i den maximala dosen om 200 mg per dag.

Helt enkelt är det inte att hålla koffeinintaget nere. En kopp bryggkaffe på kafé kan vara så stor som fem deciliter – och energidryck på 33 centiliter kan innehålla så mycket som 200 mg koffein.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons