Annons

Johnson och Corbyn i sista duellen före valet

I den sista duellen om vem som ska bli Storbritanniens premiärminister möttes Boris Johnson och Jeremy Corbyn på fredagskvällen.
Brexit och allmän sjukvård dominerade tv-debatten i BBC.
Storbritannien • Publicerad 6 december 2019
Tories Boris Johnson (th) och Labours Jeremy Corbyn i BBC:s valduell på fredagskvällen.
Tories Boris Johnson (th) och Labours Jeremy Corbyn i BBC:s valduell på fredagskvällen.Foto: Jeff Overs

Boris Johnson, nuvarande premiärminister och Konservativa partiets ledare, underströk att Storbritannien kommer att ha tillräckligt med tid att nå fram till ett avtal med EU om framtida handelsförbindelser, och få likande avtal med andra länder, efter det planerade brittiska EU-utträdet den 31 januari.

Labours partiledare Jeremy Corbyn opponerade sig förstås.

Annons

– Det kommer att ta sju år att förhandla fram ett handelsavtal med USA, sade han och målade upp hur det skulle leda till minskad produktion och annat dåligt för britterna.

Pekade på Sverige

Förutom brexit dominerades den timslånga debatten av framtiden för det statliga sjukvårdssystemet NHS – privatisering eller inte? Andra stora teman var den allmänna säkerheten och rasismen.

Jeremy Corbyn fick ånyo försvara sig mot anklagelser om antisemitism inom Labour. Han fördömde antisemitismen i starka ordalag, men fick pressande frågor om kritik från en ledande rabbin.

En fråga löd helt enkelt: Kapitalism eller socialism?

– En dynamisk marknadsekonomi är det enda vägen för att nå fantastiska offentliga tjänster, svarade Boris Johnson.

Jeremy Corbyn:

– Demokratisk socialism har i det här landet, i Skandinavien och på andra ställen ökat levnadsstandarden för de allra fattigaste.

Publiken frågade

Det här var den andra och sista tv-debatten mellan de två männen i den här valrörelsen. Programmet leddes av Nick Robinson från studion i Maidstone.

Frågorna kom dels från studiopubliken, dels från personer som sänt in frågor via BBC:s sajt.

Boris Johnson är förste premiärminister att ställa upp i en tv-duell ansikte mot ansikte mot en oppositionsledare, enligt BBC. Premiärministrar har alltid fått rådet att inte ta risken att ge deras opponenter den jämlika status de så hett åtrår, konstaterar Nick Robinson.

Annons

Inför valet den 12 december leder Konservativa partiet klart över Labour i opinionsmätningarna.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att debatten hölls i Maidenhead.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons