Annons

Nya fredssamtal mellan USA och talibanerna

Qatar/Afghanistan • Publicerad 3 augusti 2019
Representanter från talibanrörelsen talar med reportrar under fredssamtal i juni i år.
Representanter från talibanrörelsen talar med reportrar under fredssamtal i juni i år.Foto: Alexander Zemlianichenko

Samtal mellan USA och talibanerna, för att få ett slut på nästan 18 år av krig i Afghanistan, har påbörjats på nytt i Qatars huvudstad Doha.

– I dag började samtalen, säger Suhail Shaheen, talesperson för talibanerna, och säger att 19 personer från deras sida deltar i samtalen.

Annons

Den amerikanske förhandlaren Zalmay Khalilzad anlände till Doha på fredagen med goda förhoppningar.

– Vi är redo för en bra överenskommelse, sade han.

Runt 20 000 utländska militärer, varav de flesta amerikaner, befinner sig för tillfället i Afghanistan. USA hoppas på att ha nått ett fredsavtal före 1 september.

– Vi har gjort en hel del framsteg. Vi samtalar, sade USA:s president Donald Trump under en pressträff utanför Vita huset på fredagen.

Medan fredsamtalen pågår fortsätter våldet och dödandet i landet. Juli blev den blodigaste månaden i Afghanistan sedan maj 2017 då 1 500 civila skadades eller miste livet, enligt FN.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons