Annons

Nya fredssamtal efter talibandåd

Afghanistan • Publicerad 2 juli 2019
Rök stiger över Kabul efter gårdagens dåd. Under tidsdagen möts parterna i krigets Afghanistan för nya fredssamtal.
Rök stiger över Kabul efter gårdagens dåd. Under tidsdagen möts parterna i krigets Afghanistan för nya fredssamtal.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Ett dygn efter att ett bombdåd i centrala Kabul dödat minst sex människor möts återigen parterna i krigets Afghanistan för nya fredssamtal i Qatar.

Förhoppningen om fred väcktes i början av året när berättade att USA och talibanerna var överens om ett ramavtal, som bland annat skulle innebära att amerikanska trupper lämnar landet.

Annons

Men ännu har inget slutgiltigt avtal nåtts. Samtidigt har USA:s utrikesminister Mike Pompeo uttryckt en önskan om en uppgörelse innan den 1 september i år, lagom till Afghanistan går till val.

Hittills har dock talibanrörelsen vägrat att delta i samtal där landets president Ashraf Ghani deltar. Senaste försöket att få parterna till samtalsbordet i april misslyckades. Trots det har Tyskland, som är en viktig spelare i förhandlingarna, uttryckt sig positivt inför tisdagens samtal.

– Afghanistan har just nu en sällsynt chans att nå fred, säger Mark Potzel, Tysklands särskilda representant för Afghanistan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons