Annons

Nya försök att bilda regering i Libanon

Libanon • Publicerad 4 december 2019
Kravallpolis drabbar samman med demonstranter i Libanons huvudstad Beirut på tisdagskvällen.
Kravallpolis drabbar samman med demonstranter i Libanons huvudstad Beirut på tisdagskvällen.Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Den sunnimuslimske affärsmannen Samir Khatib ser enligt källor ut att bli den som förs fram som premiärministerkandidat när överläggningarna med parlamentets partier inleds på måndag för att försöka bilda ny regering i Libanon.

Landet är i en djup ekonomisk kris, och den blev även akut politisk när premiärminister Saad al-Hariri avgick den 29 oktober, knappt två veckor efter att de stora demonstrationer utbröt som mer eller mindre lamslagit landet.

Annons

Libanon är en komplicerad mix av olika religiöst och etniskt grundade politiska krafter, och trots flera försök har ingen ny regering kunnat tillsättas.

Samir Khatib har goda kontakter i många läger och väntas kunna få stöd av både sunni- och shiamuslimska partier. Med stor sannolikhet kan den regering han eventuellt ska leda komma att ha opolitiska experter som ministrar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons