Annons

Nya bränder i rödflaggat Kalifornien

USA • Publicerad 1 november 2019
Brandbekämpare tar en paus i Riverside på torsdagen.
Brandbekämpare tar en paus i Riverside på torsdagen.Foto: Ringo H|W Chiu/AP/TT

Varningen "extremt rödflaggad", en ny kategori som hittats på denna vecka, råder även hela fredagen i delar av det eldplågade Los Angeles-området.

Starka så kallade Santa Ana-vindar från öknen bäddade för ett antal nya bränder under torsdagen, och gynnade även de större eldsvådor som brandbekämparna i Kalifornien stridit mot i veckan.

Annons

Extremt låg luftfuktighet och långa perioder utan regn gör att minsta gnista, från exempelvis kvistar som blåser upp på kraftledningar, kan utlösa en ny brand.

Elbolaget PG&E har därför i förebyggande syfte stängt av strömmen på en del håll. Men det har väckt kritik, och större delen av kraftleveranserna är nu i gång igen.

När fredagsdygnet väl är över bedömer dock vädermyndigheten NWS att Santa Ana-vindarna lägger sig för åtminstone en vecka framöver.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons