Annons

Nya antiamerikanska väggmålningar i Iran

Iran • Publicerad 2 november 2019
En kvinna passerar en satirmålning av Frihetsgudinnan utanför den tidigare USA-ambassaden i Teheran.
En kvinna passerar en satirmålning av Frihetsgudinnan utanför den tidigare USA-ambassaden i Teheran.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

I Irans huvudstad Teheran har nya väggmålningar avtäckts vid den tidigare amerikanska ambassaden. Det sker inför 40-årsdagen av stormningen av ambassaden den 4 november, inledningen till ett 444 dagar långt gisslandrama där 52 amerikaner hölls fångna.

Muren runt ambassadområdet har sedan 1979 prytts av väggmålningar. Nu har flera av dem ersatts av nya som invigdes på lördagen vid en ceremoni ledd av chefen för Revolutionsgardet, Hossein Salami.

Annons

Bland de 14 nya väggmålningarna finns en sönderfallande Frihetsgudinna, en nerskjuten amerikansk drönare omgiven av fladdermöss och Musse Pigg som håller i ett rykande gevär.

I Iran har de antiamerikanska stämningarna ökat efter president Donald Trumps beslut att lämna Iranavtalet och skärpa sanktionerna mot landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons