Lindahl om tv-dealen: "Betyder jättemycket"

Fotboll Artikeln publicerades
Sveriges landslagsmålvakt Hedvig Lindahl, Wolfsburg, är en av flera utlandsproffs vars matcher kommer att visas i svensk tv framöver.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sveriges landslagsmålvakt Hedvig Lindahl, Wolfsburg, är en av flera utlandsproffs vars matcher kommer att visas i svensk tv framöver.

När Hedvig Lindahl var liten fick hon nöja sig med "Tipslördag" och manliga fotbollsförebilder.

Nu är det nya tider. Viasat ska för första gången visa fler än 100 matcher per säsong från de europeiska damligorna i fotboll.

Nordic Entertainment Group (Nent) – som bland annat består av Viasat och streamningstjänsten Viaplay – har säkrat de nordiska tv-rättigheterna till engelska Super League, tyska Bundesliga och franska Division 1.

För första gången kommer fotbollsfans regelbundet kunna följa svenska landslagsstjärnor som Hedvig Lindahl och Fridolina Rolfö (Wolfsburg), Magdalena Eriksson (Chelsea) och Hanna Glas (PSG), precis som norska superstjärnan och Ballon d’Or-vinnaren Ada Hegerberg (Lyon).

Skapar idoler

Spelarna i den svenska landslagstruppen, på plats i Visby för uppladdning inför nästa veckas EM-kval borta mot Lettland, tar emot nyheten med glädje.

– Det betyder jättemycket. Det blir en helt annan tillgänglighet, man kan bevaka det lättare och man kan få idoler och förebilder, säger Hedvig Lindahl.

– Jag brukade kolla på "Tipslördag" med pappa, och det var inga tjejer som spelade. Jag hade killar som förebilder. Fortfarande nu tycker jag att det är svårt om jag vill se en toppmatch någonstans, var hittar jag den? Jag får googla och försöka hitta någon stream.

Nent kommer under de tre kommande säsongerna att sända minst 50 matcher från den engelska ligan och närmare 60 matcher från den tyska. Dessutom blir det drygt 20 matcher från den franska ligan under säsongerna 2019-2020 och 2020-2021, inklusive cupfinalen och supercupen. Man kommer också att sända det svenska landslagets EM-kvalmatch borta mot Lettland nästa tisdag.

Ser pengavärdet

PSG-proffset Hanna Glas har väntat länge på det här.

– Det är nästan sedan man var liten. Det var svårt att följa matcherna när man var ung, men det här kommer att öppna för att damfotbollen ska kunna ta ytterligare steg. Jag blir glad, både för att fler kommer att kunna se mig och den franska ligan, men också för att jag kommer att kunna kolla på mina vänner i den engelska och tyska ligan. Det känns så häftigt, säger Hanna Glas.

Både Lindahl och Glas ser nyheten som ett bevis på att kommersiella aktörer ser ett allt större värde i damfotbollen.

– Jag tror verkligen att det kommer att finnas en möjlighet att tjäna pengar på det. Det visade vi under VM, med intresset som fanns kring det, och det känns som att det bara kommer att fortsätta växa, säger Glas.

– Det känns som att det har satt sig lite nu, att det här är en marknad som man behöver vara inne på. Stora företag vill göra investeringar för att flytta fram sina positioner, det är inte bara en hajp som sedan dör utan det finns ett intresse i vardagen, säger Lindahl.

"Det har saknats"

Satsningen välkomnas inte bara av utlandsproffsen. Spelarna i allsvenskan ser fram emot att nu kunna följa de bästa ligorna lättare.

– Det är jättekul. Ju fler som kan kolla på det, desto större blir det. Det är bara kul för oss att kunna följa våra spelare (i landslaget) som spelar utomlands, och så får man ju större inblick i hur bra de ligorna är, säger Göteborgsstjärnan Julia Zigiotti Olme.

TT: Hur mycket har man saknat att kunna se de europeiska ligorna?

– Det är klart att det har saknats. Man har ju knappt sett någonting, det har varit någon dålig Youtube-stream eller Facebook. Så det är självklart att det ska bli jättekul att kunna följa det ännu närmare nu.