Annons

Ny stor skada på barriärrevets koraller

Stigande havstemperaturer har orsakat den tredje stora korallblekningen på fem år i Stora barriärrevet. Australiens regering har kritiserats för att gynna kolindustrin snarare än att begränsa klimatförändringarna.
Australien • Publicerad 28 mars 2020
Världens korallrev är hem för ett närmast oräkneligt antal arter, från viktiga mikroorganismer till fiskar. Men till följd av klimatförändringarna hotar omfattande koralldöd. Arkivbild.
Världens korallrev är hem för ett närmast oräkneligt antal arter, från viktiga mikroorganismer till fiskar. Men till följd av klimatförändringarna hotar omfattande koralldöd. Arkivbild.Foto: Dan Peled/AP/TT

Det världsarvsskyddade Stora barriärrevet kan ha drabbats av den mest utbredda korallblekningen hittills, enligt den del av den amerikanska myndigheten NOAA som övervakar världens korallrev. Forskare lägger skulden på en allt snabbare global uppvärmning till följd av utsläppen av växthusgaser.

Årets korallblekning orsakades av onormalt varma temperaturer i havet från februari till början av mars.

Annons

– Om vi inte tar itu med klimatförändringarna snabbt så kommer vi fortsätta att se svårare och mer frekventa blekningar. Vi kommer att förlora korallrev i stora delar av världen, säger Mark Eakin från NOAA:s Coral Reef Watch, till CNN.

Tappar färg

Korallblekning innebär att korallerna tappar färg och dör på grund av höga temperaturer. Tidigare var det ett fenomen som drabbade Stora barriärrevet i Australien fyra–fem gånger på ett sekel. Nu har det skett tre gånger på fem år.

2016 och 2017 var blekningen omfattande, men de svåraste skadorna var koncentrerade till några områden i de norra och centrala delarna av revet. Tidiga uppgifter om årets korallblekning tyder på att skadorna den här gången är mindre svåra men omfattar ett större område, enligt Coral Reef Watch.

Delar av Stora barriärrevet som tidigare har klarat sig har drabbats av "måttlig eller svår blekning" bekräftar Storabarriärrevsmyndigheten GBRMPA. Skadorna är dock mindre omfattande runt populära turistdestinationer som Cairns och Whitsundayöarna.

Kritiseras

Australiens regering har kritiserats för att ha lagt sina krafter på att utvidga landets redan massiva kolbrytning i stället för att försöka bromsa klimatförändringarna. Den framhåller dock att man uppfyller sina utsläppsmål enligt klimatavtalet i Paris och att landet står för mindre utsläpp av växthusgaser än andra större nationer.

"Vi är förkrossade för vårt revs skull, för de otroliga marina arter som det försörjer och för de samhällen som förlitar sig på dess hälsa. Det visar på det brådskande behovet av en revsäker klimatpolitik" skriver Shani Tiger från australiska revkampanjen Marine Conservation Society.

Sofia Eriksson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons