Annons

Ny seger för Propulsion i Åbys stora pris

Propulsion gjorde det igen – segrade i Åby stora pris.
I fjol vann han med minsta möjliga marginal mot Readly Express. Den här gången blev det en betydligt enklare väg till ännu en storloppsseger.
Trav • Publicerad 10 augusti 2019
Propulsion och Örjan Kihlström hade en bra lördag på Åby. Arkivbild.
Propulsion och Örjan Kihlström hade en bra lördag på Åby. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Vid den förra segern bjöds publiken på en häftig duell mellan Sveriges två bästa hästar. Nu har Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express slutat tävla och då har Propulsion få motståndare – oavsett distans. Segertiden blev 1.12,8 över tre kilometer.

"Aldrig dålig"

– ”Proppen” är en av de hårdaste hästarna någonsin. Han gör aldrig ett dåligt lopp. Nu var banan blöt och lite hård men han klarade det också. Han bryr sig inte så mycket, han bara kör på, sade tränaren Daniel Redén.

Annons

Superlativen haglade efter vinsten som gav två miljoner kronor. Propulsion närmar sig 30 miljoner kronor i prissumma efter 36 segrar på 73 starter.

– Det mesta är sagt om Propulsion, men man upphör aldrig att imponeras av hästen. I dag var han lika bra som någonsin tidigare. Det löste det sig rätt bra med tredjepar utvändigt. Det blev hård öppning vilket passade oss förstås och att tempot var lågt under mellanvarvet bekymrade mig inte särskilt. Hästen kändes stark i tredjespår i sista kurvan och då var jag rätt säker på seger, sade Kihlström.

Det saknas dock en seger i något av de två största loppen i Europa – Prix d’Amerique och Elitloppet. Det har blivit några pallplatser men en seger i något av loppen skulle kröna en fantastisk tävlingskarriär.

Efter segern på Åby öppnade tränaren Daniel Redén upp om ett fortsatt tävlande.

– Vi får se, men så länge han har den här viljan i träning och i lopp så ser inte jag någon anledning till att vi ska sluta tävla. Han kommer att säga till när han vill sluta tävla, sade Solvallatränaren.

Nästa framträdande av Propulsion är ännu inte bestämt. Möjligen blir det i Mastersfinalen på Vincennes om en månad.

Goop vann dubbelt

Makethemark visade åter att han tagit klivet i världseliten. Han var trea i Elitloppet och han blev endast besegrade av Propulsion i starten efter. I senaste starten vann han ett stort lopp i St Michel i Finland. Nu fick sexåringen fin draghjälp av vinnaren under sista halvvarvet och levererade som vanligt en pigg spurt.

Björn Goop tog hem två V75-finaler genom Ragazzo da Sopra (V75-3) och Short In Cash (V75-4). Den förstnämnde vann med en kort nos efter en stark långspurt. Medan Short In Cash vann enkelt sedan Goop kört till spets i den andra kurvan.

V75-raden innehöll åter flera starka favoriter och utdelningen för sju rätt var blott en dryg tusenlapp.

Det innebär dubbel jackpot i Örebro nästa lördag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons