Annons

Ny privat skogsjätte spänner musklerna

En jätte på den privata skogsägarsidan med medlemmar på drygt halva Sveriges yta är på väg att formas i och med fusionen mellan Norrskog och Norra skogsägarna.
Meningen är att den nya bjässen – döpt till Norra skog – ska bli starkare i prissättning, effektivisering och näringspolitik.
Ekonomi • Publicerad 10 februari 2020
Torgny Hardselius, styrelseordförande Norra skogsägarna, blir ordförande i nya Norra skog.
Torgny Hardselius, styrelseordförande Norra skogsägarna, blir ordförande i nya Norra skog.Foto: Mikael Lundgren

I fredags beslutade extrastämmor i Norra skogsägarna och Norrskog att gå samman till den nya ekonomiska föreningen Norra skog. Den får cirka 28 000 medlemmar från Medelpad och norrut, utom Härjedalen, och den produktiva skogsmarken blir drygt 2,3 miljoner hektar, enligt föreningen nyvalde ordförande Torgny Hardselius.

Han är i dag Norra skogsägarnas ordförande men säger att de två föreningarna slås samman i precis rätt tid, och som jämnstarka parter.

Annons

– Vi har starkare eget kapital men Norrskog har stora dolda tillgångar i form av sitt skogsinnehav, och när vi tittar på det är vi ganska lika. Det gör att vi har ett gyllene tillfälle att slå ihop våra påsar, säger Hardselius.

Svåra att runda

Fusionen är tänkt att bli helt klar i maj eller juni, och målen är flera.

Hardselius pekar på prisbildningen. Han säger att Norra skog kommer att stå för ungefär 16–17 procent av massaindustrins totala behov i området.

– Vår ambition är att öka det också och det kommer att bli jättesvårt för bolagen att runda oss. Vi sätter ju prisbilden och ju starkare vi blir desto bättre kan vi sätta priset ut till våra medlemmar. Det handlar om lagen om tillgång och efterfrågan, säger han.

Arbetet med fusionen har redan pågått på allvar i ett år och redan har massaindustrin bemött skogsägarföreningarna på ett annat sätt när det gäller prisdiskussioner, enligt Hardselius.

"Flytta på virke"

En annan fördel är att Norra skog får bättre möjligheter att styra logistiken, vilket även det ger en starkare position gentemot massabolagen.

– Vill de inte göra affärer med oss kan vi ju flytta på virke och göra affärer någon annanstans, säger Hardselius.

Norra skog får tre sågverk knutna till sig – i Kåge norr om Skellefteå, Sävar nordost om Umeå och Hissmofors norr om Östersund. Branschen är i och med innovationer stadd i snabb effektivisering och utveckling, påpekar han.

– Även där får vi starkare muskler.

En annan uppgift som skogsägarföreningar traditionellt har haft är att skydda sina branschintressen i debatten och inom näringspolitiken. Och den möjligheten kommer att öka när Norra skog fötts, enligt Torgny Hardselius.

Annons

– Vi får ju en starkare röst i det lokala samhället, i samhället i stort och hos regering och riksdag.

Färre personal

Som det ser ut i dag ligger omsättningen inom det framtida Norra skog på cirka fyra miljarder kronor. Målet är självklart att den ska öka.

– Vår ambition är också att öka arealen och vår totala virkesfångst, säger Hardselius.

En annan följd av sammanslagningen blir personalminskningar inom administration, och kanske också ledningsfunktioner, när arbetsuppgifter i två föreningar i stället ska utföras under ett tak.

TT: Är det klart hur många det är som får gå?

– Vi kan inte gå ut med sådant innan MBL-förhandlingarna är klara, svarar Hardselius.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons