Annons

Nytt försök att bygga Nobelcenter

Följetongen om var Nobelcenter ska byggas tar nu en ny vändning.
Nästa förslag: Slussen i Stockholms innerstad.
Nobel • Publicerad 7 februari 2020
Modellbild av nya Slussen med det föreslagna nya Nobelcentret inritat till uppe vänster. I förgrunden skymtar delar av Gamla stan.
Modellbild av nya Slussen med det föreslagna nya Nobelcentret inritat till uppe vänster. I förgrunden skymtar delar av Gamla stan.Foto: STOCKHOLM STAD/TT
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten, intervjuas i samband med pressträffen där en ny plats för Nobelcenter presenterades.
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten, intervjuas i samband med pressträffen där en ny plats för Nobelcenter presenterades.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vackert och fint läge i centrala Stockholm. Så förklarar Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten varför den nya placeringen är så bra.

– Den andra aspekten är att det ligger oerhört bra till kommunikationsmässigt. Det här är redan i utgångsläget en mötesplats. Nu adderar vi aktivitet och möjligheter för människor att ta del av kultur och det som Nobelpriset står för, säger han.

En annan position

Annons

Förslaget kommer snart två år efter det att Mark- och miljööverdomstolen sagt nej till ett projekt på Blasieholmen. Redan 2011 kom förslaget att där placera vad som senare skulle presenteras som ett 32 meter högt och 65 meter brett hus.

Projektet blev en snabbt en vattendelare med tunga kritiker där till och med kung Carl XVI Gustaf yttrade sig, framför allt kring storleken på projektet men trots alla bakslag är Lars Heikensten optimistisk.

– Jag kan inte bara tro att en sådan möjlighet inte skulle tas tillvara. Den här platsen befinner sig i en helt annan position än Blasieholmen. Då handlade det om att bygga ett nytt hus i en gammal miljö. Det här är en plats som är i omvandling just nu.

Inga garantier

Exploateringsnämnden föreslås nu i slutet av februari fatta beslut om en tidig markreservation för Nobelstiftelsen. Bygget av Nobelcenter kan tidigast påbörjas 2025 och beräknad byggtid är två år. Vem som blir arkitekt för den nya byggnaden är dock oklart. Det finns heller enligt Heikensten inga garantier från tidigare presumtiva donatorer.

Enligt Heikensten har det dock varit nära att hela planen på bygget skrotats.

– Jag ska inte förneka efter att vi fick stopp på Blasieholmen att vi hade några månaders diskussion om vi verkligen skulle ge oss på det här.

Rättad version: I tidigare version uppgavs att Atrium Ljungberg ska ansvara för bygget.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons