Annons

Ny marknadsoro kring Italien

Konflikterna inom Italiens regeringskoalition har fått oron kring landets ekonomi att åter blossa upp på de finansiella marknaderna.
Ekonomi • Publicerad 8 augusti 2019
På väg att bytas ut? Italiens finansminister Giovanni Tria. Arkivbild.
På väg att bytas ut? Italiens finansminister Giovanni Tria. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

De italienska statsobligationsräntorna steg under förmiddagshandeln och tog ytterligare ett kliv uppåt efter lunch, då nyhetsbyrån Ansa rapporterade att premiärminister Giuseppe Conte satt sig i möte med president Sergio Mattarella, ett möte som förmodas handla om spänningarna mellan regeringspartierna Lega och Femstjärnerörelsen.

Senare uppgav Reuters, med hänvisning till en anonym regeringskälla, att Conte inte ska ha tagit upp sin eventuella avgång under mötet. Conte hotade i juni med att lämna sin post om inte Lega och Femstjärnerörelsen slutar att bråka offentligt.

Annons

Räntan på den tioåriga italienska statsobligationen låg klockan 13.15 på 1,53 procent, vilket kan jämföras med räntan på motsvarande obligation i Tyskland på minus 0,58 procent.

Oenigheten inom regeringen har fått marknadens aktörer att befara att koalitionen antingen ska spricka eller att finansminister Giovanni Tria ska bytas ut. Ekonomen Tria ses bland investerare som en garant mot den mer expansiva finanspolitik som Legas ledare, vice premiärminister Matteo Salvini, förespråkar.

I samband med ett framträdande på onsdagskvällen sade Salvini att han inte är intresserad av att möblera om i regeringen, men att nyval kan vara att föredra om oenigheten inom koalitionen leder till att regeringen inte kan arbeta, rapporterar Reuters.

Femstjärnerörelsen har fler platser än Lega i det italienska parlamentet, men med stöd av höga opinionssiffror är Lega den dominerande politiska kraften i landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons