Annons

Skräll för Buttigieg men käftsmäll för Biden

USA • Publicerad 5 februari 2020
Pete Buttigieg, presidentaspirant och tidigare borgmästare i South Bend i Indiana, vid sin valvaka i Des Moines i Iowa på måndagskvällen.
Pete Buttigieg, presidentaspirant och tidigare borgmästare i South Bend i Indiana, vid sin valvaka i Des Moines i Iowa på måndagskvällen.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT
Den demokratiska presidentaspiranten och tidigare vicepresidenten Joe Biden och hans hustru Jill kampanjar i Nashua i New Hampshire.
Den demokratiska presidentaspiranten och tidigare vicepresidenten Joe Biden och hans hustru Jill kampanjar i Nashua i New Hampshire.Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Den demokratiska presidentaspiranten och Vermontsenatorn Bernie Sanders talar i Concord i New Hampshire.
Den demokratiska presidentaspiranten och Vermontsenatorn Bernie Sanders talar i Concord i New Hampshire.Foto: Steven Senne/AP/TT

Efter osedvanligt rösträkningsstrul och nästan ett dygn försenat kom de första resultaten från Demokraternas nomineringsmöten i Iowa. Den lilla delstaten är först ut i USA:s primärvalsprocess, den som i slutändan syftar till att vaska fram respektive partis presidentkandidat.

Det är ännu oklart när de fullständiga resultaten kan redovisas, och det exakta slutresultatet är ovisst. Men med 86 procent av rösterna har en tydlig ledarduo utkristalliserat sig.

Annons

I nuläget ligger Buttigieg, tidigare borgmästare i Indianastaden South Bend, i topp med 26,7 procent av delegatrösterna. Vermontsenatorn Bernie Sanders ligger tvåa med ett stöd på 25,4 procent, följd av Massachusettssenatorn Elizabeth Warren på 18,3 procent. USA:s förre vicepresident Joe Biden, som leder i de nationella mätningarna, kommer först på fjärde plats med 15,9 procent.

Delegatrösterna är den avgörande siffran från nomineringsmötena och motsvarar ungefär, men inte exakt, antalet väljare som valt att stödja respektive kandidat. Sett till faktiska röster ligger Sanders strax före Buttigieg, med 34 954 röster mot 39 006.

Hårt för Biden

Trots att en mindre del av rösterna fortfarande ska rapporteras står det klart att resultatet är ett hårt slag mot Joe Biden. Exvicepresidenten har av många pekats ut som favorit i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat och Donald Trumps motståndare i presidentvalet den 3 november.

– Jag tänker inte skönmåla det. Vi tog en käftsmäll i Iowa, säger Biden, som dock betonade att striden inte är över ännu.

– Det här är inte första gången i mitt liv som jag har blivit golvad.

Desto gladare är stämningen i Pete Buttigiegs läger. "President Pete", skanderade entusiastiska anhängare vid ett kampanjmöte i New Hampshire.

– Oavsett vad som händer går det inte att förneka att det här är en förbluffande seger för vår kampanj, kandidaturen och visionen ni alla här har varit en del av, sade Buttigieg.

Mer öppet USA?

Den 38-årige krigsveteranen Buttigieg, som är öppet gay, sade också att han hoppas att det preliminära resultatet, oavsett om det står sig, visar att USA är mer öppet än många befarat.

– Jag hoppas att det kan visa vägen för människor som undrar om de passar in, som är annorlunda eller inte vet om de passar in i samhället eller i sin familj. Det här är ett bevis på att du kan tro på dig själv och det här landet.

Men för Demokratiska partiet är debaclet i Iowa nedslående av flera skäl. Vid sidan av rösträkningskaoset, som president Trump på twitt er kommenterar med orden "Ingenting fungerar, precis som när de styrde landet", tyder preliminära resultat på ett lågt valdeltagande.

Besvikelse för partiet

Annons

I ett uttalande från Demokraterna i Iowa heter det att valdeltagandet är i linje med 2016 – då cirka 172 000 personer deltog i nomineringsmötena. Stämmer det går det emot partiets utsagor om peppade väljare som är redo att göra allt för få till ett byte på presidentposten.

– En besvikelse för partiet, de hade hoppats kunna uppvisa större entusiasm i ljuset av de framgångar man hade vid kongressvalet 2018, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa, till TT.

172 000 personer motsvarar omkring en tredjedel av Iowas registrerade demokrater. 2008, då demokraten Barack Obama valdes till president, deltog 240 000 personer.

– I år hade man hoppats på 250 000, för att visa på den stora viljan att besegra Donald Trump, säger Goldford.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons