1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ny italiensk regering tar ett steg åt vänster

Det blev inget nyval. Det blev, återigen, en koalitionsregering.
På torsdag svärs Italiens nya ministrar in, sedan Femstjärnerörelsens medlemmar röstat ja till ett samarbete med Demokratiska partiet.
Femstjärnerörelsens partiledare Luigi di Maio sedan resultatet av partiomröstningen bekräftat att det är grönt ljus för koalitionsregeringen.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Det blev ännu ett uppdrag som premiärminister för Giuseppe Conte, som avgick i augusti sedan vice premiärminister Matteo Salvini utlyst en misstroendeomröstning mot honom.

I tisdags stod det klart att den nya regeringskoalition som Conte vill leda – den mellan de tidigare svurna politiska motståndarna i socialdemokratiska Demokratiska partiet och Femstjärnerörelsen – kommit överens om ett samarbete. Det med ett regeringsprogram på 26 punkter, som bland annat tar sikte på välfärdssatsningar, införandet av minimilöner och sänkta skatter.

– Det visar på den stora förändringen inom Femstjärnerörelsen, som går från att vara en social rörelse till ett mer traditionellt parti, säger Fabio Cristiano, statsvetare vid Lunds universitet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Medlemmar röstade

Till syvende och sist var det Femstjärnerörelsens partimedlemmar som fick avgöra om de ville se en sådan koalition eller inte. Partiledare Luigi di Maio lovade förra veckan att implementera partiets ideal om direktdemokrati, och att ingen koalition skulle ingås utan medlemmarnas samtycke.

Den digitala omröstningen avslutades tidigt i tisdags kväll. Resultatet blev ett rungande ja: 80 procent för, 20 procent emot.

Fabio Cristiano är kritisk till processen som han kallar en parodi på direktdemokrati. Elva miljoner människor röstade på Femstjärnerörelsen i valet 2018 – men bara knappt 80 000 människor deltog i omröstningen.

– Femstjärnerörelsen växte ur kritik mot det Demokratiska partiet och nu bildar de en koalition. Många av anhängarna är besvikna.

Vänsterriktad

Under onsdagen presenterade Giuseppe Conte sin regering för president Sergio Mattarella. Ministrarna svärs officiellt in på torsdag förmiddag, för att sedan bli föremål för en omröstning i parlamentet på fredag. Regeringen måste godkännas i parlamentets båda kamrar.

Laguppställningen är ännu inte känd. Mycket tyder på att Luigi di Maio blir utrikesminister, skriver AFP, medan PD:s Roberto Gualtieri tippas knipa posten som finansminister.

Fabio Cristiano ser Conte som en garanti för att koalitionen håller ihop. Samarbetet kommer också att leda till en mer vänsterinriktad politik, anser han.

– Femstjärnerörelsen är en väldigt blandad grupp. De är mer vänster- än högerinriktade. Och nu med en ny regering kommer också ledarskapet att förändras inom Femstjärnerörelsen. De som är mer vänsterinriktade kommer att ha ett övertag, bedömer han.

Även miljöfrågan kommer att få mer utrymme eftersom det är en fråga där de båda partierna har mycket gemensamt. Däremot hör utrikespolitiken och EU till en av skiljefrågorna. Femstjärnerörelsen är väldigt EU-kritisk till skillnad mot Demokratiska partiet.

Budget

En av de första uppgifterna för den nya regeringen blir att enas om 2020 års statsbudget, som ska presenteras för parlamentet i slutet av september, och sedan för EU-kommissionen den 15 oktober.

Italien är ett av EU:s mest skuldtyngda länder. I somras gav budgeten upphov till spänningar mellan kommissionen och den tidigare regeringen, som ansågs agera i strid med EU:s skatteregler och underlåta att ta itu med det skenande budgetunderskottet.

Utmaningen för den nya regeringen blir att hitta medel för att undvika en höjning av momsen, enligt AFP – något som skulle drabba de fattiga hårdast och riskera att föra landet in i lågkonjunktur.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Sommarkrönika

Sommaren då jag mötte apartheid

”Vi ifrågasatte allt han sa. Det spelade ingen roll vilka argument vi använde”

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.