Annons

EU tar strid med London om ny kommissionär

EU-kommissionen hotar Storbritannien med juridiska åtgärder för att landet inte nominerat en ny kommissionär till Bryssel.
Frankrikes och Rumäniens kandidater är i alla fall klara – medan Ungerns man måste svara på extrafrågor från EU-parlamentet.
EU • Publicerad 14 november 2019
Franske förre finansministern Thierry Breton hörs i EU-parlamentet inför sitt eventuella tillträde som EU-kommissionär.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Sedan Storbritannien meddelat att man inte tänker nominera någon ny EU-kommissionär förrän efter nyvalet den 12 december tvingades EU-kommissionen att grubbla.

– Vi analyserar situationen väldigt noga och funderar nu över nästa steg. Tillträdande ordföranden (tyska Ursula von der Leyen) har kvar sin målsättning att kunna tillträda den 1 december och arbetar nu med övriga EU-instanser för att nå dit, sade taleskvinnan Dana Spinant på en pressträff i Bryssel vid lunchtid på torsdagen.

Öppnar för tillträde?

Annons

Några timmar senare kom beskedet: Kommissionen inleder en formell överträdelseprocess mot London.

"Brittiska myndigheter har till på fredag den 22 november på sig att svara. Den korta tidsperioden berättigas av det faktum att nästa kommission måste tillträda så fort som möjligt", heter det från EU-kommissionen.

Åtgärden kan verka drastisk, men är också ett praktiskt sätt för kommissionen att visa att man gör vad man måste för att få Storbritannien att agera. Det öppnar för att den nya kommissionen tillåts tillträda från den 1 december, oavsett om London levererat en kommissionär eller inte.

Ja till Breton

Ursula von der Leyen kan samtidigt glädja sig över goda besked från EU-parlamentet där både Frankrikes och Rumäniens nya kandidater till kommissionen fått klartecken från berörda parlamentsutskott.

Franske Thierry Breton har visserligen ifrågasatts, främst från vänster, för sin bakgrund som tung vd för it-jätten Atos. Inför EU-parlamentet lovade han dock att stenhårt följa alla regler om jäv och eventuella intressekonflikter.

– Jag kommer precis som alla andra kommissionärer att respektera dem noga och fullt öppet, sade Breton, som är tilltänkt som ansvarig för industrifrågor och den inre marknaden.

Godkänt fick även Rumäniens tilltänkta transportkommissionär Adina Ioana Valean, trots en något blandad insats på torsdagen.

– Jag ber om ursäkt om mina svar inte var så konkreta i dag. Allt jag kan lova är att jag snart kommer att veta mer, ursäktade hon sig efteråt.

Ungerska frågor

Den tredje kandidaten som hördes på torsdagen fick däremot bakläxa. Ungerske Olivér Várhelyi, tilltänkt som utvidgningskommissionär, måste nu svara på ytterligare skriftliga frågor, bland annat om sin syn på Ungerns premiärminister Viktor Orbán och dennes politik.

Senast på måndag ska Várhelyi ha svarat till EU-parlamentets utrikesutskott. Om de svaren sedan duger väntas hela EU-parlamentet kunna hålla en slutlig omröstning om von der Leyens kommission vid sin sittning i Strasbourg den 27 november.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons