Annons

"Ny energi tror jag är en bra grej"

Stå på Friends arena och huttra i snöblandat regn eller vakna till ljudet av Medelhavets vågor?
Extra kläder mot kylan eller solskyddsfaktor?
Svåra val? Svar nej.
Fotboll • Publicerad 11 november 2019
Janne Andersson ser bara fördelar med ett besök i solen.
Janne Andersson ser bara fördelar med ett besök i solen.Foto: Janerik Henriksson/TT

Gustav Svensson tog sig hela vägen från Seattle till Golden Bay Beach Hotel i Larnaca, andra kom från vitt skilda delar av Europa. Några landade senare än planerat, som Sebastian Andersson, tvåmålsskytt för Union Berlin i helgen.

Gemensamt för samtliga var att de mötte sol och värme på Cypern.

Annons

Landslagschefen Stefan Pettersson räknade in spelarna en efter en och de som hann fram fick en första dragning om vad som väntar i dagarna. Dagar som förbundskaptenen och hans medarbetare hoppas ska lägga grunden för ett lyckat besök i Bukarest på fredag. Seger där och slutspelsplatsen i EM nästa sommar är klar. Oavgjort och landslaget har kravet på sig att vinna mot Färöarna hemma på måndag.

Dags för bokslut

– Det är roligt att det ska avgöras. Förra helgen hade man abstinens som gammal allsvensk tränare. Det var många häftiga matcher och mycket dramaturgi kring hela omgången. På samma sätt är det för oss nu, säger Janne Andersson.

– Det är dags att skriva bokslut. Jag går in i det med en optimistisk känsla, utifrån att vi satt oss själva i ett läge där vi har allt i egna händer, vilket jag tycker är väldigt bra.

Han leder ett landslag som satt in en hel del på det gemensamma erfarenhetskontot under dryga tre år tillsammans. Nu är nu gäller fortfarande som devis för hallänningen, men kan man plocka något positivt från det förflutna så varför inte köra en favorit i repris?

Flydde snöstormen

Hösten 2016 lamslog snöstormen stora delar av Stockholmsområdet, men då befann sig landslaget redan i Marbella på den spanska solkusten.

Varmt och gott. Fina gräsplaner. Pool och solstol på hotellet. Några dagar senare pressade ett starkt nederlagstippat svenskt lag Frankrike på Stade de France men förlorade till slut knappt med 1–2 i VM-kvalet.

Inga poäng, men en vunnen insikt att man var på rätt väg, att man kunde matcha en motståndare av högsta klass.

– Anledningen till att vi är här är att vi fick väldigt gott resultat när vi gjorde samma sak 2016. Vi kör mycket instruktion på våra träningar. Det är mycket stillastående. Att stå i Stockholm i det väder som är nu... Sportsligt får vi väldigt bra förhållanden att förbereda oss på, säger Janne Andersson.

Och fortsätter:

– Det är som Stefan Pettersson sagt. Vi flyttar det vi gör på hemmaplan hit. Vi har samma upplägg, samma tankar, samma avstånd till träningsanläggningen. Men det är mycket bättre att vara här.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons