Annons

Nutida renässansmänniskor firar Leonardo

I år hedras Leonardo da Vinci med stora utställningar på flera håll i världen. I Sverige firas han i lite mindre format. 500 år efter universalgeniets bortgång hålls en föreställning med "vår tids renässanskonstnärer" på Medelhavsmuseet i Stockholm.
Konst • Publicerad 7 november 2019
Artisten och konstnären Princess Prada uppträder på "Renässansen" på Medelhavsmuseet. Pressbild.
Artisten och konstnären Princess Prada uppträder på "Renässansen" på Medelhavsmuseet. Pressbild.Foto: Beata Cervin/TT

Leonardo da Vinci briljerade i vitt skilda områden som måleri, poesi, matematik och vetenskap och han ses som själva sinnebilden av en renässansmänniska.

Kvällen den 16 november, ett halvt millennium senare, äger den interaktiva föreställningen "Renässansen" rum på Medelhavsmuseet.

Annons

Med verk av olika genreöverskridande konstnärer är evenemanget tänkt att spegla da Vincis styrka som universalgeni. Det förklarar Mattias Desac, som är projektledare och kreativ chef på arrangören Bohm Bohm Room, som fått i uppdrag att anordna kvällen.

– Vi funderade på vad det innebär att vara renässansmänniska i dag, specifikt inom konsten och kulturen. Många aktörer rör sig väldigt fritt mellan de kreativa fälten. Vad är dans, vad är film, vad är musik och vad är konst? Det kan vara svårt att definiera i vår samtid, säger han.

"Suggestiv anda"

Besökarna guidas genom tre rum där aktörerna löst gestaltar Leonardo da Vincis klassiska verk "Nattvarden", "Mona Lisa" och "Den vitruvianske mannen" med hjälp av konst, musik, performance och dans.

Inbjudna skapare är klubbmusikprojektet Off The Meds, koreografiduon Quarto, koreografen Ofelia Jarl Ortega samt konstnären och reggaeton-artisten Princess Prada.

– Dels är de väldigt bra, men också väldigt genreöverskridande och de utmanar sina fält. De kommenterar samtiden vi lever i, men alla på olika sätt. Alla har också en suggestiv anda, som har det här renässansaktiga och lite mystiska, säger Mattias Desac.

"Var en festfixare"

Man vill också ta fasta på den gamle mästarens omvittnat sociala och generösa sidor.

– Leonardo da Vinci var en festfixare så det känns kul att göra något lite mer festligt, säger Desac.

"Renässansen" äger rum under en hel helg till Leonardo da Vincis ära på Medelhavsmuseet, där det också anordnas samtal och föredrag.

"Han rörde sig obehindrat mellan konst, vetenskap och teknik, hela tiden före sin tid. När man nu världen över uppmärksammar hans 500-årsjubileum vill vi bjuda in till en kväll i Leonardo da Vincis anda", säger Ann Follin, överintendent för Världskulturmuseerna, i ett mejl.

Jubileet firas på många håll i världen. Bland annat på Louvren i Paris, som visar 162 av konstnärens teckningar, tavlor och skulpturer. Redan innan utställningen öppnade förra månaden hade man sålt hundratusentals biljetter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons