Annons

Nu räknas drottning Elizabeths svanar

Storbritannien • Publicerad 15 juli 2019
Drottning Elizabeths svanmärkare David Barber kontrollerar hur en knölsvan släpps tillbaka i vattnet vid Penton Hook-ön på Themsen.
Drottning Elizabeths svanmärkare David Barber kontrollerar hur en knölsvan släpps tillbaka i vattnet vid Penton Hook-ön på Themsen.Foto: Jonathan Brady/AP/TT

Hur många knölsvanar har egentligen drottning Elizabeth? Snart har britterna svaret då den årliga svanräkningen på Themsen har påbörjats.

Traditionen, kallad "Swan upping", är över 800 år gammal. I en vecka kommer drottningens svanmärkare (ett officiellt ämbete) och hans personal att ro runt på Themsen i gammalmodiga båtar och plocka upp knölsvanar för att räkna, väga och kontrollera om de har några skador.

Annons

Räknandet börjar i Sunbury väster om London och avslutas i Abingdon i Oxfordshire.

Ceremonin har anor från 1100-talet då det brittiska kungahuset gjorde anspråk på alla landets knölsvanar, som vid tiden ansågs vara en delikatess. I dag äts det inte alls lika mycket knölsvan i Storbritannien då denna är fridlyst. Ceremonin handlar snarare om viltvård.

– Jag är glad att se att parningssäsongen har kommit igång ordentligt i år med många bon intill floden, säger drottningens svanmärkare David Barber till Reuters.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons