Annons

"Nu känner vi oss inte trygga här längre"

Linda väcktes av explosionen. Hennes son berättar att det först hördes ett krasande ljud ute i trapphuset. Sedan slets lägenhetens dörr upp av smällen.
Brott • Publicerad 2 november 2019
Entrén till huset i Almgården i Malmö totalförstördes.
Entrén till huset i Almgården i Malmö totalförstördes.Foto: Johan Nilsson/TT

Strax efter klockan tre i morse väcktes de boende i hyreshuset i Almgården i Malmö av en kraftig explosion i trapphuset.

– Min man sade att de hade sprängt dörren till vår lägenhet. Den bara flög upp och är helt förstörd, så vi kan inte ens låsa längre. Det är en stor spricka i väggen och en massa saker är förstörda här, säger Linda, som bor alldeles intill porten som sprängdes, till TT.

Sonen väcktes

Annons

Familjens son sover i det rum som ligger närmast trapphuset. Han berättade för sin mamma att han först väcktes av ett krasande läte, som att något gick sönder. Därefter kom en kraftig explosion och det var rök överallt.

– Han ska inte behöva vara med om något sådant här, han är bara åtta år. Och vår dotter är sju år. Hon vaknade också och blev jätterädd. Det som är jobbigast är att barnen är så oroliga. De undrar om det kommer att hända igen och om vi kan bo kvar, säger Linda.

Väggen bortsprängd

Vid entrén utanför familjens lägenhet ligger en bit av husväggen på marken, bland damm, grus och glassplitter.

– Det ser helt overkligt ut. Dessutom har hissen gått sönder och det är hål i taket i källaren. Så det var en jättekraftig smäll, det kan inte ha varit någon liten bomb.

Linda förstår inte varför någon vill spränga sönder deras hus. Så vitt hon vet finns det ingen hotbild mot någon av grannarna.

– Det är trevliga och ordentliga människor som bor här, ingen i trappen skulle kunna vara inblandad i något. Vi har vanliga normala jobb och vill bara kunna känna oss trygga i vårt eget hem. Men nu känner vi oss inte trygga här längre.

Upprörd stämning

Lars Hector bor i huset som utsattes för ett sprängdåd på Drottningtorget och beskriver stämningen i huset som väldigt upprörd. Själv hade han precis kommit hem och satt och tittade på tv när det smällde.

– Det var så att man studsade till. Men jag kunde aldrig i min vildaste fantasi tro att det var i vårt hus.

Drottningtorget är populärt med mycket folk i rörelse kvällstid, men ändå ett lugnt område, säger Lars Hector.

– Det finns ingen hotbild, här bor bara äldre, ordentliga människor. Man kan bara spekulera i vem som gjort det och varför. Mitt emot oss finns det flera restauranger – kanske var det riktat mot någon av dem, men de tog fel på adressen?

Jörn Spolander/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons