Annons

Nya vinklar i tv-sända riksrättsförhör

Ytterligare linjer drogs mellan president Donald Trump och påtryckningar mot Ukraina när riksrättsutredningen mot honom fortsatte i det offentliga – i direktsänd tv.
USA:s toppdiplomat i Ukraina och en högt uppsatt UD-tjänsteman var först att frågas ut.
USA • Publicerad 13 november 2019
Den högt uppsatte amerikanske UD-tjänstemannen George Kent och William Taylor, USA:s chargé d'affaires i Ukraina, svär eden inför utfrågningen i representanthuset.
Den högt uppsatte amerikanske UD-tjänstemannen George Kent och William Taylor, USA:s chargé d'affaires i Ukraina, svär eden inför utfrågningen i representanthuset.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

– Jag anser att Förenta staterna inte bör delta i selektiva, politiskt kopplade utredningar eller åtal mot politiska motståndare till de som sitter vid makten, eftersom sådana selektiva handlingar underminerar rättsstaten oavsett land, sade George Kent, som hanterar USA:s hållning gentemot Ukraina vid utrikesdepartementet i Washington, under utfrågningen.

Det som ska utredas är om Trump begick ett allvarligt brott när han i somras ringde Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj och bad honom utreda demokraten Joe Bidens son – samtidigt som Vita huset fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina. Frågan är om det kan anses utgöra ett brott mot USA:s vallagar, som förbjuder kandidater att begära eller ta emot utländsk hjälp.

Annons

Det andra vittnet, William Taylor som är USA:s chargé d'affaires i Ukraina, sade att Trump hade villkorat Ukrainas tillgång till det militära biståndspaketet med att Kiev inleder en utredning av Bidens son. Och detta oroade honom särskilt, berättar han, då det handlade om "säkerhetsmässigt stöd till ett land som ligger i krig".

Stabsmedlem hörde

Taylor berättade att en person i hans stab hörde ett telefonsamtal mellan Donald Trump och EU-ambassadören Gordon Sondland dagen efter Trumps samtal med Zelenskyj. Där uppges presidenten ha frågat hur det går med utredningarna varpå Sondland svarade att Ukraina var berett att skrida till handling.

Personen i Taylors stab ska sedan ha talat själv med ambassadör Sondland.

– Ambassadör Sondland svarade att president Trump bryr sig mer om utredningarna av Biden, som (Trumps personlige advokat Rudy) Giuliani låg på om, sade Taylor.

Trump har tidigare sagt att han "knappt känner" Sondland. Stabsmedlemmen som berättade detta för Taylor har nu också kallats till representanthuset för att ge ett eget, direkt vittnesmål.

George Kent säger att Rudy Giuliani drev en egen utrikespolitisk linje som underminerade USA:s officiella linje, samt drev en "lögnaktig kampanj" mot USA:s tidigare ambassadör Marie Yovanovitch, som ska vittna på fredag.

William Taylor fick också tillfälle att offentligt bekräfta ett sms han skickade i samband med samtalen i somras, som tidigare väckt viss uppmärksamhet:

– Jag skrev att ett tillbakahållande av säkerhetsstöd i utbyte mot hjälp med en inrikespolitisk valkampanj i USA vore galet. Jag tyckte det då och jag tycker det nu.

"Vad, om inte detta?"

Både Taylor och Kent finns bland de som tidigare har frågats ut bakom stängda dörrar om försöken att pressa Ukraina.

Demokraten Adam Schiff, som leder utfrågningarna i egenskap av ordförande i representanthusets underrättelseutskott, sade inför förhören till radiostationen NPR att han ser ett antal möjliga överträdelser som skulle kunna berättiga ett riksrättsåtal, "däribland mutor, inkluderat grova brott och förseelser".

Annons

– Frågorna som ställs i denna riksrättsutredning gäller huruvida president Trump försökte utnyttja en allierads svaghet och bjuda in Ukraina att lägga sig i våra val, sade Schiff innan förhören drog igång, och poängterade att processen kommer spela stor roll för framtida presidentskap.

– Om detta inte är ett uppträdande som kan riksrättsåtalas, vad kan då vara det?

Andra anser att presidenten inte gjort något fel. Presidenten å sin sida har kallat Schiff för en "dubbelkorrupt politiker" och "opålitlige Schiff". Han har också avfärdat utredningen som en bluff och en häxjakt.

Trump tittar inte

Före utfrågningen fortsatte Trump också att ifrågasätta vittnenas lojalitet. I inlägg på Twitter gjorde han gällande att tjänstemännen har politiska motiv bakom sina uppgifter.

Jim Jordan, republikansk ledamot av underrättelseutskottet, attackerade Taylor under utfrågningen. Jordan fick Taylor att medge att han inte lyssnat på samtalet mellan Trump och Zelenskyj och att han inte träffat vare sig Trump eller hans stabschef Mick Mulvaney. Därför är det, enligt Jordan, svårt att begripa att Taylor är demokraternas "stjärnvittne".

– Jag ser mig inte som stjärnvittne för någonting, svarade Taylor.

De öppna utfrågningarna skapar enorma rubriker i USA där medierna är fulla av guider för nyfikna tittare.

Men Trump själv tittade inte på det tv-sända förhöret. Han satt i stället i möten i Ovala rummet, enligt Vita husets talesperson Stephanie Grisham.

– Han arbetar, sade hon en dryg timme efter att sändningarna började.

Ingen Biden i förhör

Ett skäl till att utfrågningarna hålls framför tv-kamerorna är att det demokratledda representanthuset i slutet av oktober antog en resolution som bland annat förordar mer öppenhet i riksrättsundersökningen. Det skedde efter klagomål från uppretade republikaner som önskar mer transparens och insyn. Men tv-sändningarna spelar också Demokraterna i händerna; om riksrättsanklagelser faktiskt väcks är det viktigt med allmänhetens stöd.

Annons

De nya reglerna ger Republikanerna möjlighet att kalla egna vittnen, men sådana måste godkännas av det aktuella utskottets ordförande. Schiff har redan gjort tumme ner för motståndarpartiets önskan att kalla presidentaspiranten Joe Bidens son, Hunter Biden, och den anonyma visselblåsare som slog larm om Trumps Ukrainasamtal.

På en rak fråga om det fanns några belägg för korruptionsanklagelser som riktas mot far och son Biden svarade UD-tjänstemannen George Kent kort:

– Inga över huvud taget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons