Annons

Akin om Guldbaggechanserna: Galet och kul

Levan Akins georgiska drama "And then we danced" har chans att vinna sju priser på årets Guldbaggegala.
Filmen om homosexuell kärlek i en konservativ miljö har väckt starka reaktioner världen över.
Film • Publicerad 8 januari 2020
David Dencik är nominerad i kategorin bästa manliga biroll för sin gestaltning av Sture Bergwall i "Quick". Pressbild.
David Dencik är nominerad i kategorin bästa manliga biroll för sin gestaltning av Sture Bergwall i "Quick". Pressbild.Foto: Ragna Jorming
Regissören Levan Akins film "And then we danced" är Guldbaggenominerad i sju kategorier. Arkivbild.
Regissören Levan Akins film "And then we danced" är Guldbaggenominerad i sju kategorier. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Regissören Jesper Ganslandts "438 dagar" har chans på sex Guldbaggestatyetter.
Regissören Jesper Ganslandts "438 dagar" har chans på sex Guldbaggestatyetter.Foto: Anders Wiklund/TT
Pernilla August är nominerad för bästa kvinnliga huvudroll för filmen "Britt-Marie var här".
Pernilla August är nominerad för bästa kvinnliga huvudroll för filmen "Britt-Marie var här".Foto: Anders Wiklund/TT
Emma Molin leder Guldbaggegalan.
Emma Molin leder Guldbaggegalan.Foto: Anders Wiklund/TT

"And then we danced" kan bland annat ta hem priser i kategorierna bästa film, bästa regi, bästa manliga huvudroll och bästa manliga biroll. Filmen utsågs förra året till Sveriges Oscarsbidrag, men nådde inte hela vägen fram till prisgalan.

– Det känns galet och kul. Jag hade inte förväntat mig sju nomineringar, jag hade hoppats på en eller två, kanske tre, säger Levan Akin till TT.

"Bryta normer"

Annons

"And then we danced" har mött starka reaktioner. Mest hyllningar – men i Georgien har filmen om en homosexuell kärlekshistoria också mött högljudda protester.

– Dels tror jag att den nuddar människor, eftersom jag tror att alla kan identifiera sig i den här känslan av att vilja stå upp för sig själv och leva fritt. Sedan handlar den specifikt om att bryta normer och traditioner, vilket än i dag anses som provokativt, säger regissören.

En annan film som har stor chans på flera statyetter är Mikael Håfströms "Quick", som även den är nominerad i sju kategorier.

I kategorin bästa film får Akins film konkurrens av en spretig blandning av genrer, bland annat Jesper Ganslandts "438 dagar" som är baserad på den sanna historien om när journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson fängslades i Etiopien, anklagade för terrorism.

Även Roy Anderssons "Om det oändliga" tävlar i kategorin, tillsammans med Jon Holmbergs familjefilm "Sune – best man" och Anna Eborns dokumentärfilm "Transnistra", som utspelas i en utbrytarrepublik i östra Moldavien.

"438 dagar"-regissören Jesper Ganslandt tycker sig se ett välmående Filmsverige, trots förra årets dystra besökssiffror på biograferna.

– Så här får man inte säga, men det handlar inte om hur filmen går på bio. Det handlar om ifall filmen är bra eller inte, har ett innehåll, kan väcka nyfikenhet hos en publik och skapa nya tankar. Utifrån det tycker jag att svensk film mår väldigt bra, säger han.

August kan få pris

Regissören Lisa Aschan fick sitt stora genombrott 2011 med "Apflickorna" och har nu tre guldchanser med sin första komedifilm "Ring mamma!".

– Jag är otroligt glad, att en komedi får tre nomineringar, både för manus, bästa huvudroll och bästa biroll känns stort. Det känns som en upprättelse för den svenska komedin, säger hon.

I kategorin bästa kvinnliga huvudroll har Pernilla August chans att prisas för rollen som Britt-Marie i filmatiseringen av Fredrik Backmans roman "Britt-Marie var här".

Annons

– Det var en tuff inspelning, att leva i Britt-Marie. Men kläderna gjorde mycket. Det var väldigt roligt att få göra den här rollen, den är nog den rollen som jag har gjort som ligger längst ifrån mig själv, säger Pernilla August vid presentationen.

Hon konkurrerar med Sanna Sundqvist, som spelar Niki i "Ring mamma!", Emelie Garbers för rollen som mimaroben i "Aniara" och Vigdis Hentze Björck för rollen som Johanna i "Fågelfångarens son".

I herrkategorin har Jonas Karlsson en vinstchans för sin roll som Hannes Råstam i "Quick" och Johannes Kuhnke för rollen som Anders i "Jag kommer hem igen till jul". Levan Gelbakhiani är också nominerad i kategorin för sin insats i "And then we danced" och Gustaf Skarsgård och Matias Varela har chans att dela på priset för sina roller som Martin Schibbye och Johan Persson i "438 dagar".

Guldbaggegalan äger rum på Cirkus i Stockholm 20 januari och direktsänds i SVT. Den leds av skådespelaren och Grotescomedlemmen Emma Molin.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons