Annons

Northug stämdes av ex-flickvän – nu frias han

Petter Northug frias i Oslo tingsrätt.
Den före detta skidstjärnan stämdes av en före detta flickvän efter att ha avslöjat personliga detaljer om deras uppmärksammade förhållande i självbiografin "Min historie".
Skidor • Publicerad 13 februari 2020
Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Förhållandet var mycket omskrivet i Norge i början av 2010-talet och nämndes i ett av kapitlen i Northugs självbiografi som släpptes hösten 2018.

Kapitlet ströks i en senare upplaga, men skadan var redan skedd ansåg kvinnan. Hon uppgav att hon var provocerad, arg och ledsen över innehållet och stämde både Northug och bokförlaget Strawberry Publishing.

Annons

Hon krävde 100 000 kronor i skadestånd.

"Känslig information"

I rätten förklarade Northug att han själv inte läste boken, som skrevs av författaren Jonas Forsang, innan den trycktes. Något som irriterade kvinnans advokat John Christian Elden.

– Det är särskilt kränkande att han släpper informationen utan att ha läst igenom den, sade han enligt Dagbladet.

– Det är mycket personlig och känslig information, fortsatte han.

Northug och bokförlaget menade däremot att kvinnan var medveten om innehållet i boken. I sitt försvar tryckte deras advokater även på att delar av vad som publicerades i boken redan nämnts av kvinnan själv i en intervju från 2012.

"Viktig dom"

Tingsrätten gick på samma linje och menade att innehållet i boken inte kränkte kvinnans integritet och att hon därför inte har rätt till någon ersättning.

"Det är inte olagligt av Northug att kommentera sin sida av förhållandet efter att kvinnan offentlig har omtalat honom", skrev man bland annat i domen.

Efteråt kommenterade bokens författare Jonas Forsang domen.

– En viktig dom. Detta beslut handlar om rätten till ens egen historia, sade han enligt Dagbladet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons