Annons

Norrbotniabanan nobbas extra pengar

Nej, det blir inga extrapengar till handläggningen av tillstånden för Norrbotniabanan. Länsstyrelsen får klara sig med befintliga medel.
Ekonomi • Publicerad 13 juli 2019
Norrbotniabanan kan bli försenad. Arkivbild.
Norrbotniabanan kan bli försenad. Arkivbild.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Länsstyrelsen i Västerbotten har bett regeringen om extra pengar för att anställa två nya handläggare, för att klara handläggningen av alla tillstånd som behövs för den planerade Norrbotniabanan.

Men det blir inget av med det, skriver Dagens industri. Alejandro Firpo, statssekreterare åt civilminister Ardalan Shekarabi, har för tidningen kommenterat länsstyrelsens bön om extrapengar.

Annons

”Genomförandet av infrastrukturprojekt följer av lagstadgande processer och planeringsstadium och involverar flera myndigheter. För länsstyrelsens del avser arbetet bl.a. att tillhandahålla planeringsunderlag och diverse undersökningar kopplat till kultur- och naturmiljöer. Gällande finansiering av länsstyrelsernas uppdrag, bedöms det för närvarande rymmas inom befintlig ram. Regeringen är medveten om frågan och följer utvecklingen”, skriver han.

Magdalena Andersson, landshövding i Västerbottens län, konstaterar att det kan göra att projektet Norrbotniabanan nu tar längre tid.

– Vi kan ju lösa uppdraget inom befintlig ram, men då blir det som vi meddelade Trafikverket: en utdragen lång process. Det här uppfattar jag som att finansdepartementet accepterar det, säger hon till Di.

Länsstyrelsen har beräknat att tillståndsprocessen med befintliga resurser kommer att vara klar först 2024. En extra tilldelning av medel så att de extra handläggarna kan anställas skulle göra att tillstånden blev klara redan nästa år, som projektet räknat med.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons