Annons

Norge vill dra in terrordömds medborgarskap

Norge • Publicerad 12 augusti 2019
Mulla Krekar i Oslo tingsrätt vid ett tidigare tillfälle. Nu ska en av hans meddömda i ett italienskt terrormål få sitt norska medborgarskap återkallat. Arkivbild.
Mulla Krekar i Oslo tingsrätt vid ett tidigare tillfälle. Nu ska en av hans meddömda i ett italienskt terrormål få sitt norska medborgarskap återkallat. Arkivbild.Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix/TT

För en knapp månad sedan dömde en italiensk domstol den Norgebaserade islamisten mulla Krekar samt fem andra män för förberedelse till terrorbrott. Straffen landade på mellan 7,5 och tolv års fängelse.

En av de meddömda – den så kallade Buskerudsmannen – är norsk medborgare. Men nu ber regeringen landets migrationsmyndighet UDI att återkalla medborgarskapet.

Annons

– Kunskapsdepartementet har instruerat UDI om att dra tillbaka medborgarskapet för mannen som är terrordömd tillsammans med mulla Krekar i Italien, säger kunskaps- och integrationsminister Jan Tore Sanner (H).

UDI kände inte till att mannen redan utreddes för terrorbrott då han i fjol beviljades medborgarskap, och mannen berättade inte heller om misstankarna.

Enligt tidningen har Buskerudsmannen nu gripits av norsk polis.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons