Annons

Löfven ser möjlighet rädda minister

Statsminister Stefan Löfven (S) är optimistisk om att kunna undanröja hotet mot arbetsmarknadsministern.
Han öppnar för att uppfylla oppositionens krav om Arbetsförmedlingen.
Politik • Publicerad 6 december 2019
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vill inte kommentera misstroendehotet. Arkivbild.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vill inte kommentera misstroendehotet. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) och partisekreteraren Lena Rådström Baastad kommenterar hotet om misstroende mot arbetsmarknadsministern och reformen av Arbetsförmedlingen utanför Socialdemokraternas partihögkvarter i Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven (S) och partisekreteraren Lena Rådström Baastad kommenterar hotet om misstroende mot arbetsmarknadsministern och reformen av Arbetsförmedlingen utanför Socialdemokraternas partihögkvarter i Stockholm.Foto: Lars Larsson/TT

– Vi ser stora möjligheter att ha en sådan diskussion, säger Löfven.

Han påpekar att reformen av Arbetsförmedlingen inte ens påbörjats.

Annons

– Vi ska göra rätt, inte snabbt, säger Löfven.

Regeringspartierna, C och L har nu inlett diskussioner om hur man ska uppfylla kraven för att oppositionens misstroendehot mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ska dras tillbaka.

Reformen av Arbetsförmedlingen är en punkt i de fyra partiernas så kallade januariavtal.

Det är Vänsterpartiet som har tagit initiativet till misstroendet, men Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har sagt att de ansluter om det blir omröstning.

Bred överenskommelse

Statsministern vill gärna undvika det och tror att det finns öppningar för en bred överenskommelse, med M och KD.

– Centern har nu sagt att de är redo att diskutera lagen om valfrihet (LOV) och hur den ska implementeras i Arbetsförmedlingen, där har vi två öppna punkter, säger Löfven och syftar också på frågan om tidsplanen för omgörningen.

Det är i första hand de två punkterna som M och KD slagit ner på.

Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson har beskrivit tidplanen och frågan om LOV:s roll som två "detaljer" som givetvis kan diskuteras. Han vill att regeringen bjuder in M och KD.

"Moderaterna och Kristdemokraterna har framfört två konkreta synpunkter på hur de tycker att reformen ska genomföras. Vi är beredda att diskutera dessa punkter med dem. Vi vill därför att regeringen tar initiativ till diskussioner med M och KD. Att förhandla med Vänsterpartiet är däremot uteslutet."

Två krav

Vänsterpartiet uppgav i torsdags att man tänker gå vidare med sitt misstroendehot mot Nordmark. M och KD stödjer det men ger regeringen en frist till tisdag den 10 december.

Annons

Till skillnad från V:s fem krav, ställde M och KD två. Det är de två kraven som diskussionerna nu kretsar kring, om tidsplan och lagen om valfrihet.

Moderatledaren Ulf Kristersson gör klart att Moderaterna inte förhandlar eller tänker förhandla med regeringen, C och L. De får helt enkelt på egen hand komma på något som M, KD och V kan acceptera.

"...den gemensamma ståndpunkt som M, Kd och V igår redovisade är inte något förhandlingsbud till regeringen", skriver han på Facebook.

Om M:s och KD:s två krav uppfylls blir det ingen omröstning.

Statsministern säger att han inte har haft någon kontakt med Vänsterpartiet, det är M och KD:s bud som ska diskuteras.

Han kritiserar V för att ens ha kommit på tanken att försöka avsätta Eva Nordmark, ministern som enligt Löfven ska se till att det hela blir rätt och bra.

– Det är fruktansvärt, huvudlöst.

M och KD, och V:s första krav handlar om att lagen om valfrihet inte ska användas som grund för reformen av förmedlingen.

Möjligt alternativ

En tanke med reformen är att arbetssökande själva ska välja privata arbetsförmedlare. LOV innebär att alla arbetsförmedlare som uppfyller Arbetsförmedlingens krav får ingå i en pool som den arbetssökande kan välja ur. De får också fritt etablera sig.

Om inte LOV används är i stället lagen om offentlig upphandling (LOU) ett alternativ för Arbetsförmedlingen för att anlita privata arbetsförmedlare.

Annons

– Det skulle vara möjligt att uppnå liknande resultat för arbetssökande med LOU, säger Erika Hanses, upphandlingsjurist på Upphandlingsmyndigheten.

Med LOU som grund kan Arbetsförmedlingen ingå ett ramavtal med ett begränsat antal privata arbetsförmedlare, vars tjänster upphandlas inom ett visst geografiskt område.

Erika Hanses bedömer att det går att skapa valfrihet för de arbetssökande beroende på hur Arbetsförmedlingen väljer att utforma en sådan fördelningsnyckel.

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons