Annons

Nye presidenten försvarar landets nya namn

Stevo Pendarovski har utropat sig som segrare i det nordmakedonska presidentvalet. Det innebär att de som hoppats på en försvarare av landets nya namn han pusta ut.
Frågan är infekterad och har överskuggat andra frågor valkampanjen.
Nordmakedonien • Publicerad 5 maj 2019
Stevo Pendarovski utropar seger i presidentvalet i Nordmakedonien.
Stevo Pendarovski utropar seger i presidentvalet i Nordmakedonien.Foto: Boris Grdanoski/AP/TT

Stevo Pendarovski stöds framför allt av regerande Socialdemokraterna, som har lovat att stå fast vid namnbytet. Hans huvudmotståndare, Gordana Siljanovska-Davkova, stöds av det konservativa och nationalistiska VMRO-DPMNE, ett parti som kraftigt motsatt sig namnuppgörelsen.

När nästan alla röster räknats hade Pendarovski 51,7 procents medan motståndaren Siljanovska-Davkova kammat hem 39,6 procent av rösterna, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till landets valkommission.

Annons

– Jag kommer att vara alla medborgares president, oavsett vem de röstade på, sade Pendarovski till en jublande anhängarskara utanför det styrande partiets högkvarter.

Strid med Grekland

I höstas bytte landet namn från Makedonien till Nordmakedonien efter en två decennier lång strid med Grekland, som blockerat grannlandets möjligheter till EU- och Natomedlemskap under konfliktens gång. Uppgörelsen med Grekland fortsätter att splittra invånarna och har överskuggat andra frågor inför valet, med 1,8 miljoner röstberättigade.

Men både Pendarovski och Siljanovska-Davkova är, trots meningsskiljaktigheter på andra områden, för ett EU-medlemskap – och båda utryckte segervisshet när de lagt sina röster.

– Jag förväntar mig en rejäl seger i den avgörande omgången, sade Pendarovski, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Jag förväntar mig ett stort valdeltagande, och jag förväntar mig att vinna, sade Siljanovska-Davkova.

Stoppat lagar

Den sittande presidenten Gjorge Ivanov fick inte kandidera för en tredje period. Han tillhör samma parti som Siljanovska-Davkova och har stoppat flera av parlamentets lagförslag på grund av missnöje med det namnbytet.

Det krävs att minst 40 procent av de 1,8 miljoner väljarna har röstat för att resultatet ska bli giltigt.

I första valomgången i april fick Pendarovski 42,6 procent av rösterna medan Siljanovska-Davkova fick 41,9 procent.

Presidentskapet i Nordmakedonien är till stora delar ceremoniellt, men presidenten är överbefälhavare och skriver under nya lagar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons