Annons

Lyckad nödlandning i Madrid

En nödlandning på Madrids flygplats Adolfo Suárez- Barajas slutade bra. Ett Air Canada-plan fick kort efter start felindikation, men landade säkert klockan 19.08 efter att i nära fem timmar ha cirklat runt söder om den spanska huvudstaden.
Spanien • Publicerad 3 februari 2020
Utryckningsfordon på plats efteratt ett Air Canada-plan av typen Boeing 767 genomfört en lyckad nödlandning på Madrids flygplats Suárez-Barajas på måndagskvällen .
Utryckningsfordon på plats efteratt ett Air Canada-plan av typen Boeing 767 genomfört en lyckad nödlandning på Madrids flygplats Suárez-Barajas på måndagskvällen .Foto: Bernat Armangue/AP/TT
En lyckad nödlandning skedde på Madrids flygplats Adolf Suárez-Barajas på måndagskvällen. Arkivbild.
En lyckad nödlandning skedde på Madrids flygplats Adolf Suárez-Barajas på måndagskvällen. Arkivbild.Foto: Paul White/AP/TT

Piloten beslutade att avbryta rutten vid 15-tiden, ungefär en halvtimme efter att ha lyft mot Toronto. Planet, en Boeing 767-300, hade 128 passagerare ombord.

Enligt kanadensiska CBC News uppstod ett fel i vänster motor kort efter start. Även ett däck (av sammanlagt tio) fick felindikation, uppgav Air Canadas presstjänst för CBC News.

Annons

Flygbolaget betonade också att det inte är problematiskt att landa planet med en motor och att besättningen är fulltränade för den uppgiften.

För att minska planets vikt genom att tömma ut och förbränna bränsle hölls planet i luften. Det är en rutinåtgärd i sådana här lägen.

Nödlandningen föregicks av ett jaktflygplan från den militära flygbasen i Torrejón skickades upp. Piloten på F18-planet flög bredvid Air Canada-planet för att försöka se eventuella skador. Passagerarbilder till spanska medier visade hur jaktflygplanet flög bredvid.

På flygplatsen hölls en landningsbana beredd inför nödlandningen med en massiv räddningstjänst på plats.

Landningen gick perfekt och dramat, som direktrapporterades runt om i världen, fick en lycklig upplösning.

Tidigare på dagen tvingades Adolfo Suárez- Barajas stänga sedan drönare befunnit sig i otillåtet luftrum. Tiotals flygplan fick dirigeras om till andra flygplatser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons