Annons

Nischat fokus på hiphopfestivalen Smash

En dag förlängs till två när hiphopfestivalen Smash går av stapeln för andra året på Stockholms stadion, med dragplåster som Migos, ASAP Rocky, Juice WRLD och Bad Bunny.
Musik • Publicerad 1 juli 2019
Raptrion Migos på scen i Atlanta i februari. 3 juli spelar de på Smash x i Stockholm som festivalens dragplåster. Arkivbild.
Raptrion Migos på scen i Atlanta i februari. 3 juli spelar de på Smash x i Stockholm som festivalens dragplåster. Arkivbild.Foto: Omar Vega/AP

Hiphopfestivalen Smash gjorde debut förra året med ett tydligt nischat tema: den mest aktuella hiphopen just nu. Dragplåster var radiofavoriten Post Malone och Soundcloudstjärnan Lil Pump.

I år har festivalen expanderat från en till två dagar, 2–3 juli, med Atlantatrion Migos och Harlemrapparen ASAP Rocky som publikdragare, två av de största akterna inom rap de senaste åren.

Annons

Reaggetonsångaren Bad Bunny och Flohio från södra London sticker ut i ett program som annars domineras av amerikanska subgenren trap.

– Smash är ju inte ett fast koncept. Det är ganska flytande, så vi har valt att fokusera mer på hiphop, säger Sulekha Daar, pressansvarig på festivalen.

Artister med tidig hajp

2018 sålde festivalen ut sex veckor i förväg. I år vill man inte avslöja hur många biljetter som har sålts, men Sulekha Daar säger att det är högt tryck på försäljningen. Om det blir en tredje dag i festivalprogrammet nästa år är något som återstår att se.

Precis som 2018 har Smash fortsatt fokus på artister som ligger i början av sin stora hajp, som den melodiske virtuosen Gunna, emorapparen Juice WRLD och den aggressiva uppkomlingen Rico Nasty.

Det tajta programmet har ovanligt mycket kvinnor för att vara en hiphopfestival. Även Saweetie, som slog igenom på Soundcloud med singeln "Icy Grl" till en sampling av Khias klassiker "My neck, my back", gästar festivalen.

Inställda spelningar

Floridarapparen Kodak Black var länge bokad som ett av de största dragplåstren, men han ställde in i början av juni efter att nyligen ha arresterats för drog- och vapeninnehav på gränsen mellan USA och Kanada. "Kommentarer överflödiga", skrev arrangören på Facebook efter att de tvingats ställa in spelningen.

Även sångerskorna Jessie Reyez och Ama Lou ställde in sina spelningar kort innan festivalen, på grund av skada respektive albuminspelning. Smash bokade därefter snabbt in den brittiska r'n'b-sångerskan Greentea Peng. Man har också bokat två av de största nya svenska rapparna, den albumaktuelle Einár (som gör sin enda Sverigespelning) och den P3 Guld-prisade nykomlingen Z.E.

Annons

Kristoffer Viita/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons