Annons

Nike ändrar policy för gravida idrottare

Sportklädesjätten Nike fick rejäl kritik efter att flera sponsrade friidrottsstjärnor ansett att de blivit diskriminerade av företaget på grund av sina graviditeter.
Nu har Nike ändrat sin policy.
Sport • Publicerad 17 augusti 2019
Allyson Felix. Arkivbild.
Allyson Felix. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I ett brev riktat till Nikes sponsrade idrottare och agenter, undertecknat av en chef vid Nikes globala marknadsavdelning, framgår det att Nike ändrar sin policy kring kvinnliga idrottares graviditeter.

"Om en idrottare blir gravid kan inte Nike göra några prestationsbaserade minskningar över en period på 18 månader, med start åtta månader före beräknat födelsedatum. Under en sådan period får inte Nike säga upp ett avtal för att idrottaren inte tävlar på grund av graviditet", står det i brevet som spreds på sociala medier i veckan.

Annons

Det var i våras som Nike fick ta emot en hel del kritik från flera friidrottsstjärnor, som ansåg sig diskriminerade.

– Jag accepterade i fjol ett nytt sponsoravtal som var 70 procent sämre än det tidigare, tänkte att det var vad jag var värd. Men när jag bad om att inte bli straffad för att inte vara lika bra månaderna före och efter barnafödande vägrade de skriva avtal med mig, sade den OS- och VM-guldvinnande sprintern Allyson Felix till i våras.

Två andra som vittnade om att de under sin graviditet plötsligt slutade få sponsorpengar av Nike var den amerikanska medeldistanslöparen Alysia Montano och den brittiska långdistanslöparen Jo Pavey. Detta i enlighet med Nikes tidigare policy med prestationsbaserade utbetalningar som inte tog någon hänsyn till om idrottare var gravida, en policy som företaget backade ifrån.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons