Annons

NHL öppnar för Malmö: "Fantastisk arena"

Göteborg i fjol, Stockholm i år och Malmö i framtiden?
Det är en möjlighet för NHL:s satsning på matcher i Sverige.
Ishockey • Publicerad 7 november 2019
Marcus Johansson i målläge för New Jersey mot Edmonton i Scandinavium i fjol. I år spelar Johansson med Buffalo mot Tampa Bay i Globen. Arkivbild.
Marcus Johansson i målläge för New Jersey mot Edmonton i Scandinavium i fjol. I år spelar Johansson med Buffalo mot Tampa Bay i Globen. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På fredag och lördag möts Tampa Bay och Buffalo i två grundseriematcher i Globen i Stockholm som ingår i NHL:s internationella satsning och går under namnet "Global Series".

Där är Sverige och framför allt Stockholm en viktig del. Det blir match elva och tolv i ordningen i Globen, medan Göteborg hade sin första NHL-match i fjol.

Annons

Snart kan det vara Malmös tur.

– Vi har varit där och tittat och de har en fantastisk arena. Just nu är det Stockholm, Göteborg och Malmö som är de tre svenska städerna på vår radar, men vi är öppna för andra också, säger Proper.

Fortsatt satsning

Matcherna utanför Nordamerika, på senare år enbart i Europa, kommer att fortsätta. NHL-kommissionären Gary Bettman väntas presentera nästa års planer vid en presskonferens på fredag kväll.

– Europamatcherna är viktiga på många sätt. För det första är runt 30 procent av våra spelare från Europa och det är viktigt att ta hit dem och viktigt för deras landsmän att få se dem spela, säger Proper.

NHL ser också chansen att göra ishockeyn än mer populär och få sin egen marknad att växa runt om i världen.

– Vi ser att våra tv- och mediasiffror ökar här i Sverige, vi säljer ut matcherna vi spelar här väldigt snabbt. Våra svenska spelare har alltid varit kända här, men är det ännu mer nu. Vi ser ett större intresse från företag och att folk härifrån vill åka till Nordamerika för att se matcher, säger Proper och fortsätter:

– Vi har ett tajt samarbete med Svenska ishockeyförbundet och ligorna här och vi har sett att vår närvaro får en positiv effekt för alla, så det är inte så att NHL kommer hit och tar en bit av marknaden.

Oklart med OS

NHL vänder också blickarna mot Kina inför OS 2022 och har spelat ett antal träningsmatcher där. Proper säger att bråket mellan basketligan NBA och Kina under hösten inte haft någon inverkan på den satsningen.

Däremot är det högst osäkert om NHL kommer att medverka i OS 2022. Efter fem raka OS med NHL-spelare hoppade ligan av inför 2018 i Sydkorea.

– Jag kan bara upprepa vad vår kommissionär sagt. Är OS ett bra alternativ för oss så är vi med, annars inte. Men inget är bestämt.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons