Annons

New York kan förbjuda "oskuldskontroller"

Delstaten New York i USA överväger att förbjuda så kallade oskuldskontroller, där syftet är att se om en flicka eller kvinna har haft sex genom att kontrollera "mödomshinnan".
USA • Publicerad 4 december 2019
Så kallade oskuldskontroller kan bli olagliga I New York. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.
Så kallade oskuldskontroller kan bli olagliga I New York. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Bakgrunden är ett uppmärksammat podcastinslag med rapparen TI, där han berättade att han årligen brukar ta sin numera 18-åriga dotter till gynekologen för en kontroll.

– Att undersöka mödomshinnan är inte medicinskt nödvändigt. Undersökningarna är ofta smärtsamma och förnedrande, säger demokraten Michaelle Solages, som lagt förslaget.

Annons

Solages säger att rapparens kommentarer är oacceptabla och att hans budskap med det är att kvinnor är egendom.

Förslaget kommer att debatteras i januari, och enligt Solages har det stöd över partigränserna. Om det går igenom riskerar läkare som utför kontrollen att bli av med sin legitimation. Andra som utför oskuldskontroller ska kunna åtalas för sexuellt övergrepp.

Det går inte att fastställa om en kvinna har varit sexuellt aktiv eller inte genom en gynekologisk kontroll, har WHO fastslagit. Dessutom finns det inte ens någon mödomshinna, som är en seglivad myt, skriver bland andra Vårdguiden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons