Annons

Dödsskjutningen fick "bägaren att rinna över"

Polisen har utlyst en så kallad nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd.
Med "Operation Rimfrost" vill man minska antalet sprängningar och skjutningar – bland annat genom tydligare prioriteringar inom polisen.
Brott • Publicerad 11 november 2019
Mats Löfving (chef Noa) och Stefan Hector (chef för operativa enheten vid Noa) under måndagens pressträff om att polisen har inlett en nationell särskild händelse mot organiserad brottslighet.
Mats Löfving (chef Noa) och Stefan Hector (chef för operativa enheten vid Noa) under måndagens pressträff om att polisen har inlett en nationell särskild händelse mot organiserad brottslighet.Foto: Anders Wiklund/TT

Det ska till ett exceptionellt läge för att använda den här metoden, säger Löfving, som var den som fattade beslutet på söndagskvällen om att inleda en nationell särskild händelse.

Exempel på tidigare nationella särskilda händelser är vid terrordådet på Drottninggatan 2017 och skogsbränderna 2018.

Annons

TT: Varför fattas detta beslut just nu?

– Vi har tidigare gått igenom den långsiktiga utvecklingen av grov organiserad brottslighet. När vi sedan följt utvecklingen i veckan och tagit del av region Syds slutsatser, där de organiserar sig i en regional särskild händelse och flaggade för behov av omfattande förstärkningar, då valde vi att göra detta, säger Löfving.

"Avrättningsliknande"

Det som fick "bägaren att rinna över" var lördagens skjutning i Malmö, sade han på pressträffen.

– Vi har sett en helg i Malmö som är oacceptabel med ett avrättningsliknande mord på en 15-årig kille, säger Löfving.

Tiden för den särskilda operationen är sex månader, men den kan justeras.

Stefan Hector, operativ chef på Noa, är den som ska leda arbetet.

– Kort sagt tar vi loss resurser som bara jobbar med en fråga, och som leds genom en person som får bestämma över alla de resurserna.

Insatserna kommer att genomföras över hela Sverige, säger Hector.

– Det kommer att vara fokuserat mer på individer och kriminella nätverk än på geografi.

Detta kommer att få konsekvenser för övrig polisverksamhet, där vissa områden blir nedprioriterade.

Annons

– Gör man något mer måste man göra något mindre, det är naturligt. Det är inte huvudsakligen en fråga om pengar, utan om antalet tillgängliga anställda. Sannolikt kommer prioriteringen se olika ut, för varje region har sina utmaningar, säger Stefan Hector.

Fyra mål

Han nämner fyra målformuleringar som arbetet ska drivas av: sprängningar och skjutningar i gängmiljö ska reduceras avsevärt, antalet personer som ingår i kriminella nätverk ska reduceras, antalet beslag av vapen och sprängämnen ska öka och som en konsekvens ska "allmänhetens trygghet öka".

För att uppnå det ska man följa tre huvudsakliga linjer, enligt Stefan Hector.

– Det ena är arbete med kriminalpolisiära verktyg, som spaning, gripanden och husrannsakan. Det andra är förebyggande arbete, exempelvis att hindra vapen och sprängmedel vid gränsen.

Den tredje linjen kallar han för ordning säkerhet.

– Det handlar om att ha polisnärvaro på gator och torg vid tider och platser där sprängningar och skjutningar typsikt inträffar.

Trots den nationella särskilda händelsen anser Noa-chefen Mats Löfving att situationen är under kontroll.

– Det här är en långsiktig utveckling som inte åker akut åt det ena eller andra hållet, därför fattar vi långsiktiga beslut. På det sättet är det under kontroll. Sedan är det totalt oacceptabelt att människor skjuts ihjäl på det sätt som vi såg i Malmö.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons