Annons

Naken revolutionshjälte väcker ilska i Mexiko

Konst • Publicerad 11 december 2019
Demonstranter blockerar entrén till Palacio de Bellas Artes i protest mot en målning som föreställer revolutionshjälten Emiliano Zapata naken.
Demonstranter blockerar entrén till Palacio de Bellas Artes i protest mot en målning som föreställer revolutionshjälten Emiliano Zapata naken.Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
Museiintendenten Luis Vargas bredvid den målning av Emiliano Zapata som väckt starka känslor hos en del mexikaner.
Museiintendenten Luis Vargas bredvid den målning av Emiliano Zapata som väckt starka känslor hos en del mexikaner.Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT

En kontroversiell målning föreställande Emiliano Zapata väcker ont blod bland mer traditionalistiska anhängare till den mexikanske revolutionsikonen.

Tavlan avbildar Zapata så gott som naken, endast klädd i en rosa hatt och stilettklackar, och sittande på en vit häst med erigerad penis.

Annons

Målningens kritiker anser att den nedvärderar Zapata, som ledde uppror för bönder och lantarbetares rättigheter under den mexikanska revolutionen i början av 1900-talet.

Omkring hundra demonstranter stormade in på Palacio de Bellas Artes, Mexikos främsta kulturcenter, under tisdagen och skanderade "bränn den! bränn den!". Många stannade sedan kvar och demonstrerade utanför museet under flera timmar.

En del av dem ropade homofobiska skällsord, vilket fick en annan grupp att samlas till en motdemonstration.

Målningen visas som en del av en utställning till minne av Zapata, som dog för 100 år sedan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons