1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"En extra pallplats att köra om"

En förlust för alpinsporten. Men kanske en vinst för konkurrenterna?
I Marcel Hirschers frånvaro finns allt att vinna i slalompremiären på söndag, enligt André Myhrer.
Pallen i slalompremiären i Levi i fjol: tvåan Henrik Kristoffersen och trean André Myhrer på varsin sida om segraren Marcel Hirscher. Arkivbild.
Foto: Gabriele Facciotti/AP
André Myhrer hoppas på seger i slalompremiären i Levi på söndag. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Marcel Hirscher tog åtta raka segrar i den totala världscupen och 67 världscupsegrar innan han i början av september meddelade att karriären är över. Dessutom tog han under karriären ytterligare drygt 70 pallplatser.

Det är inte utan att österrikaren lämnar ett stort tomrum efter sig. Både på hemmaplan, i alpintokiga Österrike, och i världscupcirkusen. Å andra sidan, framhåller André Myhrer, innebär det också att både slalomen och storslalomen är öppnare än på länge.

– Jag tror inte att det är många tävlingar där jag har varit på pallen där Marcel inte också har varit med. Då har han antingen åkt ur eller varit sjuk, säger Myhrer.

– Han har ju prenumererat på pallplatserna. Så det är klart att det öppnar upp sig, det underlättar.

"Unik" karriär

Matts Olsson är inne på samma spår inför vinterns storslalomsäsong.

– Chansen att vinna race är större nu, så är det. Det Hirscher gjorde över tid, helg efter helg, det är unikt, säger Olsson.

– Så det är en extra pallplats att köra om, absolut.

Enligt Matts Olsson är det svårt att hitta en given efterträdare till Hirscher. Fransmannen Alexis Pinturault, som vann premiären i Sölden för en månad sedan, är ett av namnen som nämnts och norrmannen Henrik Kristoffersen vill säkert också blanda sig i striden i både teknikgrenarna och i den totala världscupen.

Myhrer siktar högt

Men de närmaste åren borde bjuda på fler olika segrare än under Hirscher-eran.

– Det är ingen som lyckats hänga på under de åren som har varit och jag har svårt att se att någon den närmaste tiden skulle kunna dominera som Hirscher gjort, säger Olsson.

– Han hade en annan fart, en kapacitet att ta fram mer än hundra procent.

För André Myhrer innebär Hirschers frånvaro i Levi att han slipper en konkurrent som vunnit tre av de senaste fem slalompremiärerna i den finländska skidorten. Det ökar den svenske veteranens chanser att nå sin målsättning för karriärens sista säsong – två ytterligare segrar i världscupen.

– Det känns som ett rimligt mål. Och nu slutade ju Marcel, så då känns det ännu mer rimligt, säger Myhrer.

– Jag är otroligt taggad. Det är den är perioden som man jobbar lite för, när det börjar att bränna till. Det är en härlig tid, med lite förväntningar och lite tävlingsnerver.

Rättad version: I tidigare version tillskrevs André Myhrer ett citat från Matts Olsson.