Annons

Musk vinner i domstol – slipper betala

Teslachefen och miljardären Elon Musk frias från anklagelserna om förtal, av en jury vid en domstol i Los Angeles i amerikanska Kalifornien.
USA • Publicerad 7 december 2019
Elon Musk får behålla sina slantar, då han frias från förtal. Bilden från tidigare i veckan när Musk anlände till domstolen i Los Angeles.
Elon Musk får behålla sina slantar, då han frias från förtal. Bilden från tidigare i veckan när Musk anlände till domstolen i Los Angeles.Foto: Mark J. Terrill/AP/TT

– Jag har fått tillbaka min tro på mänskligheten, säger Musk när han lämnar domstolen efter beskedet.

Åtalet var det juridiska efterspelet till en hätsk offentlig ordväxling i juli förra året, då både den brittiske dykaren Vernon Unsworth och Musk försökte hjälpa till att rädda det pojklag som hade stängts inne av vattenmassor i ett grottkomplex i Thailand.

Annons

Musk föreslog en miniubåt som skulle kunna få ut pojkarna, ett projekt som Unsworth kallade ett orealistiskt "pr-trick". Musk svarade med att kalla Unsworth för "pedo guy". Uttrycket kan översättas ungefär "pedofilgubbe", även om Musk hävdar att det under hans uppväxt i Sydafrika var ett mer allmänt uttryck för "skum typ".

Unsworths advokat menade att uttalandet skadade hans klients kontakter och jobbmöjligheter för flera år framöver, och uppmanade juryn att lära Musk en läxa.

Unsworth stämde Musk på 190 miljoner dollar, men en enhällig juryn valde att gå på Musks linje. Musks advokat hävdade i rätten att uttalandet skedde under ett bråk och att ingen kan förväntas ta uttalandet på allvar.

– Vid gräl förolämpar man folk, sade advokaten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons