Annons

"Musikhjälpen" samlade in över 50 miljoner

Årets upplaga av "Musikhjälpen" samlade in aningen mer pengar än fjolårets. 50 572 139 kronor skänktes till kampanjen "Sex är inte ett vapen".
Musik • Publicerad 15 december 2019
50|572|139 kronor skänktes till kampanjen "Sex är inte ett vapen". Pressbild.
50|572|139 kronor skänktes till kampanjen "Sex är inte ett vapen". Pressbild.Foto: Micke Grönberg
Programledarna Daniel Hallberg, Farah Abadi och Miriam Bryant har sänt radio i sju dygn från buren på Stora torget i Västerås. Pressbild.
Programledarna Daniel Hallberg, Farah Abadi och Miriam Bryant har sänt radio i sju dygn från buren på Stora torget i Västerås. Pressbild.Foto: Mattias Ahlm

Musikhjälpen" har för tolfte året i rad samlat in pengar genom att tittare och lyssnare kunnat skänka pengar, samtidigt som de önskat låtar. Programledarna Daniel Hallberg, Farah Abadi och Miriam Bryant har tillbringat sex dygn i glasburen som i år har stått på Stora torget i Västerås – utan att äta något annat än flytande föda.

– Mina ben skakar och jag hade lite svårt att stå på scenen förut. Läkarna säger att jag har saltbrist så jag har köpt vätskeersättning. Det är mer ett slags kroppens systemkollaps än att jag är sugen på att sova, säger Daniel Hallberg.

22 000 mer

Annons

När sändningen avslutades hade årets upplaga av insamlingsprogrammet fått in 50 572 139 kronor, vilket är ungefär 22 000 kronor mer än föregående år. Året dessförinnan var summan 74 miljoner kronor.

Men "Musikhjälpen" räknar även antalet engagemang, och dit räknas låtönskningar, donationer, auktionsbud eller egna insamlingar. Fjolårets rekord på 606 337 engagemang slogs och siffran slutade i år på 642 309 stycken. För Daniel Hallberg, som aldrig tidigare hade sänt radio, var mycket nytt – förutom att hela tillvaron utspelade sig i en glasbur.

– Jag tyckte jag fick till övergångarna ganska bra där i slutet, lärde mig att ringa upp Ekot och sänka lagom snabbt i slutet av låtarna. Men det var en extremt onaturlig situation att befinna sig i buren, som jag inte riktigt vande mig vid, säger han.

Fredriksson mest önskad

Under veckan kom det in ungefär 73 000 låtönskningar, samtidigt som ett stort antal artister spelade live. Marie Fredrikssons bortgång den 9 december gjorde att hon blev den mest önskade artisten i "Musikhjälpen" i år. Alla liveframträdanden gör upplevelsen speciell, menar Daniel Hallberg.

– Att ha till exempel Zara Larsson och First Aid Kit som sjunger på fem meters avstånd var väldigt surrealistiskt och lyxigt. Men det jag kommer ta med mig mest är en väldigt kärleksfull känsla. Det är mörka saker som sexövergrepp och våldtäkt vi pratar om, och det värmer att se alla dessa människor som samlar in och ger pengar för att människor i krigsdrabbade områden ska få det bättre.

Pengarna som samlats in kommer nu att fördelas mellan olika organisationer, där Radiohjälpen kommer att se till att de placeras där de behövs som mest, enligt Sveriges Radio.

– Det är lätt att få en illusion av att vi har kommit långt bara för att vi har flygplan och smartphones. Men vi har så himla långt kvar och arbetet är ju inte över bara för att "Musikhjälpen" är över för i år. Jag vill engagera mig mer och tänker bli månadsgivare direkt efter det här, säger Daniel Hallberg.

Bland de tävlingar och auktioner som skapades till förmån för "Musikhjälpen" fanns bland annat en Motörhead-gräsklippare designad av Mikkey Dee och en medverkan i "Mamma mia – the party"-ensemblen". Flera kända personer startade insamlingar och där drog influeraren Maja Nilsson Lindelöf och fotbollsspelaren Victor Nilsson Lindelöf tillsammans in totalt cirka två miljoner kronor.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons