Annons

Mujica kan göra politisk comeback

Uruguays tidigare president José Mujica har klivit in i det politiska strålkastarljuset igen.
Uruguay • Publicerad 8 november 2019
José Mujica efter att ha lagt sin röst i första omgången den 27 oktober.
José Mujica efter att ha lagt sin röst i första omgången den 27 oktober.Foto: Matilde Campodonico/AP/TT

Mujica har tackat ja till jordbruks- och fiskeministerposten om vänsteralliansen Frente Amplios kandidat Daniel Martínez vinner andra omgången i presidentvalet den 25 november.

– På grund av min ålder, mitt skelett och mina tarmar så är jobbet för stort för mig, förklarar i och för sig Mujica, men menar att han kan ta posten tillfälligt.

Annons

– Jag kunde inte säga nej till min käre kompis, säger han, syftande på Martínez.

Den 84-årige tidigare gerillaledaren var president 2010–2015, och blev omtalad över hela världen då han bland annat gav bort lejonparten av lönen till välgörenhet, och körde runt i en "Bubbla", alltså en gammal Volkswagen.

Utgången i andra omgången är långt ifrån säker. Martínez fick 47 procent i första omgången och möter mittenhögerkandidaten Luis Lacalle Pou, som fick 42 procent. Den sistnämnde har dock säkrat stöd från andra partier inför andra omgången.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons