Mourinho förlorare och målfest på Anfield

Rapport i ett koncentrat från Premier League-fotbollen en vardagskväll i december:
Liverpool ångar på, José Mourinho åkte på en propp när han återvände till Manchester och Leicester biter sig fast i toppen.
Fotboll • Publicerad 4 december 2019
Marcus Rashford, tvåmålsskytt när Manchester United slog Tottenham med 2–1 på Old Trafford.Foto: Rui Vieira/AP/TT

Mourinho var tillbaka på arenan han fick lämna under förödmjukande formen för snart ett år sedan.

Återbesöket på Old Trafford kunde ha varit roligare.

Ole Gunnar Solskjaers United spelade långa stunder ut Tottenham, tog ledningen redan efter sex minuter (Marcus Rashford), prickade ribban och hade ett flertal chanser att trycka dit Spurs rejält.

Men Mourinho klev med lätta steg till omklädningsrummet efter 45 minuter. Dele Alli kvitterade elegant kort före halvtid.

Direkt efter pausen ökade United – som vanligt med Victor Nilsson Lindelöf i försvaret – trycket och avgjorde omgående. Rashford hamnade omedelbart i händelsernas centrum. Moussa Sissoko hängde inte med, trippade landslagsanfallaren som reste sig och säkert slog in straffen till 2–1.

För Mourinho var förlusten den första med Tottenham sedan han tog över som manager efter Mauricio Pochettino.

United är uppe i fyra förlustfria ligamatcher och avancerade i och med segern till sjätte plats.

Målfest på Anfield

I derbyt på Anfield slog Divock Origi till lika snabbt som Rashford. Trots det extremt tuffa spelschemat har Liverpool spets, djup och bredd för att rada upp segrar på alla fronter och i Premier Leauge är facit 14 vinster och en oavgjord.

Xherdan Shaqiri, som likt Origi fick chansen, ökade till 2–0 efter 18 minuter. Framspelare till båda målen? Sadio Mané. Michael Keane reducerade varpå Origi gjorde 3–1. Mané ökade till 4–1 innan Richarlison gav Everton lite kontakt.

På tilläggstid dundrade Georginio Wijnaldum in 5–2.

Leicester imponerar

Leicester hänger envist kvar som Liverpools främsta utmanare just nu. Avståndet mellan Liverpool och Leicester är åtta poäng. Det tack vare Jamie Vardys och James Maddisons mål (2–0) hemma mot tabelljumbon Watford – och sjunde raka segern i ligaspelet. På tal om sju. Jamie Vardy är nu uppe i sju matcher i rad som målskytt.

Tammy Abraham ville inte fira Chelseas ledningsmål – och det av respekt mot Aston Villa, klubben han spelade i tidigare. Firade gjorde dock Trezeguet, efter sin kvittering.

Chelsea förlorade mot West Ham hemma på Stamford Bridge i lördags och en ny poängförlust hotade. Då spelade Abraham fram Mason Mount till 2–1.

Wolverhampton avancerar stadigt i tabellen och är nu femma efter 2–0 hemma mot West Ham.

I botten tog Southampton tre viktiga poäng tack vare 2–1 mot Norwich. I och med segern bytte Southampton plats med Everton som ramlade ned under nedflyttningstrecket. Evertons Marco Silva löper stor risk att bli näste manager att får sparken.