Annons

Morales vill kandidera till senaten

Bolivias avsatte president Evo Morales vill lämna exilen i Argentina och kandidera till senaten i hemlandet. Det berättar socialistledaren för den chilenska tidningen La Tercera.
Bolivia • Publicerad 3 februari 2020
Bolivias tidigare president Evo Morales talar vid en demonstration i Buenos Aires i Argentina den 22 januari.
Bolivias tidigare president Evo Morales talar vid en demonstration i Buenos Aires i Argentina den 22 januari.Foto: Daniel Jayo/AP/TT

Ex-presidenten säger att han vill flytta hem och ställa upp i valet i maj trots att han troligen kommer att gripas eftersom han är efterlyst och en utredning pågår mot honom.

– Vi utvärderar det. Vem vill inte återvända?, säger han till La Tercera.

Annons

För ett par veckor sedan berättade Morales att han vill skapa lokala milisgrupper ifall han åker tillbaka till hemlandet.

Morales blev omvald till en fjärde mandatperiod i oktober, men tvingades fly landet i december efter att militären dragit tillbaka sitt stöd, som en följd av de våldsamma protester som brutit ut. Morales hävdar att han tvingades bort i en statskupp som hade stöd av främmande makt, bland annat USA.

Sedan Morales avgick styrs landet, fram till valet i maj, av en högerregering. Morales är stoppad från att ställa upp som presidentkandidat. I stället kommer hans socialistparti Mas att företrädas av den tidigare ekonomiministern Luis Arce, som anklagas för förskingring.

– Det vi förlorade i kuppen kommer vi att återta den 3 maj genom demokrati, säger Morales till tidningen.

Morales var den första presidenten i landet som tillhör ursprungsbefolkningen. Han styrde Bolivia i 14 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons