Annons

VM-missen: "Kommer inte ha något krismöte"

Hanna Öberg gjorde vad hon kunde.
Men det räckte föga för Sverige som sköt bort sig i mixedstafetten i skidskytte-VM i Antholz.
Skidskytte • Publicerad 13 februari 2020
Sverige – här med Jesper Nelin – slutade elva i mixedstafetten.
Sverige – här med Jesper Nelin – slutade elva i mixedstafetten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Formstarka Hanna Öberg körde andrasträckan och förde upp Sverige från 16:e till 8:e plats efter att Linn Persson haft problem på skjutvallen. Två bom i det inledande liggande skyttet blev tre bom i det stående – där Persson var långsammast av alla.

Öberg, å sin sida, sköt snabbast i både liggande och stående i solskenet i norra Italien. Efter monstersträckan växlade hon över till Jesper Nelin på åttonde plats, nästan 57 sekunder efter ledande Norge.

Annons

– Jag är väldigt nöjd med min sträcka och tar framför allt med mig skyttet. Totalt sett är det kanske inte där vi önskar att vi skulle vara, men det här är bara första VM-dagen och jag tror ändå att alla har något positivt att ta med sig, säger Hanna Öberg.

"Upp och ner"

Även Jesper Nelin gick tungt på skjutvallen och drog på sig en straffrunda i stående. Det gjorde även Sebastian Samuelsson. 22-åringen, OS-guldmedaljör i stafett i Pyeongchang 2018, har inte fått till det hittills den här säsongen och fick ett taskigt utgångsläge när han gick ut som elva vid växlingen, en och en halv minut efter täten.

Där och då var de blågula medaljdrömmarna redan borta.

Sverige fick till slut nöja sig med en elfteplats i premiären, 2.05 efter vinnande Norge. Efteråt var besvikelsen inte alltför stor.

– Någon bom för mycket, men åkningen är helt okej, säger Jesper Nelin och fortsätter:

– Det är alltid upp och ner i skidskytte. Det är bara att älta det här lite i kväll och så är det glömt i morgon.

Norge vann

Skyttetränaren Johan Hagström var kritisk till insatsen på skjutvallen.

– Det var inte godkänt, inte vad vi hade hoppats på. "Stå" var inte bra, framför allt inte för herrarna. Det andra är inte mycket att säga om, det är okej, säger han och fortsätter:

– Linn är inga större problem. Alla bommar här. Linn är okej, "ligg" är okej. Det är "stå" (som är problemet) och det är lättare att rätta till. Vi kommer inte ha något krismöte. Det är bara att fortsätta jobba.

Italien blev tvåa och Tjeckien trea. Frankrike – en av förhandsfavoriterna – blev bara sjua.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons