Annons

Misstänkt terrorledare dömd i Pakistan

Pakistan • Publicerad 12 februari 2020
Hafiz Saeed under ett tal vid en demonstration i Lahore i Pakistan i februari 2019. Arkivbild.
Hafiz Saeed under ett tal vid en demonstration i Lahore i Pakistan i februari 2019. Arkivbild.Foto: K.M. Chaudary/AP/TT

Hafiz Saeed, en av de huvudmisstänkta bakom terrordåden i Bombay i Indien 2008, har dömts till flera års fängelse för terrorfinansiering i Pakistan.

Han åtalades i december anklagad för att ha samlat in pengar till en förbjuden organisation.

Annons

– Hafiz Saeed och en av hans nära medhjälpare har dömts i två fall av terrorfinansiering, säger åklagaren Abdul Rauf Watto till Reuters, och uppger att straffet för Saeed satts till elva år i fängelse.

Hans advokat uppger dock för AFP att Saeed dömts till fängelse i fem år och sex månader.

Saeed är grundare till den pakistanska islamiströrelsen Lashkar-e-Taiba, som av USA och Indien pekats ut som ansvarig för terrordåden i Bombay då minst 165 människor dödades. Saeed har fängslats och placerats i husarrest under kortare perioder. Men den större delen av tiden efter terrordåden har han varit på fri fot, vilket väckt vrede i grannlandet.

Själv nekar han till inblandning i terrordåden och hävdar att hans rörelse inte har några kopplingar till militanta grupper.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons