Annons

Misstänkt skytt ska psykundersökas

Den man som misstänks för att ha skjutit ihjäl 50 personer i Christchurch i Nya Zeeland ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Många som drabbades i terrordådet fick för första gången se den misstänkte i rätten under fredagen.
Nya Zeeland • Publicerad 5 april 2019
En polis vaktar ingången till domstolsbyggnaden i Christchurch, där misstankarna mot den 28-årige Brenton Tarrant presenterades.
En polis vaktar ingången till domstolsbyggnaden i Christchurch, där misstankarna mot den 28-årige Brenton Tarrant presenterades.Foto: Mark Baker/AP/TT

Nyzeeländske domaren Cameron Mander begär att den misstänkte moskéskytten Brenton Tarrant genomgår en rättspsykiatrisk undersökning, för att se om han kan ställas inför rätta.

Den 28-årige australiern anklagas för 50 mord och 39 mordförsök under terrordåden i Christchurch, när besökare i två moskéer attackerades.

"En ynkrygg"

Annons

Överlevande och anhöriga till flera av de som dödats i dådet den 15 mars trängdes i rätten, där de fick se den misstänkte Brenton Tarrant via videolänk från det högsäkerhetsfängelse i Auckland där han befinner sig. Runt 50 personer fanns på åhörarläktaren och kunde se honom sitta orörlig och lyssna uppmärksamt under förhandlingen.

Yama Nabi, vars 71-åriga pappa dödades i dådet, var på plats.

– Jag ville bara se hans ansikte... det kommer inte att ge oss våra älskade tillbaka. Jag tyckte... han är en ynkrygg, sade han utanför rätten.

Tofazzal Alam överlevde attacken. Han låg ned i moskén för att undvika att bli skjuten och såg aldrig förövaren på nära håll.

– Det var väldigt uppslitande att se honom. Han dödade 50 människor och han ser inte ut som att han bryr sig. Jag såg inga känslor i hans ansikte, säger han.

Fortsatt häktad

Före skottlossningen publicerade Tarrant ett dokument på sociala medier där han gav sitt namn och beskrev sig själv som en extremist som ville hämnas attacker i Europa som utförts av muslimer.

Tarrant behövde inte förklara sig skyldig eller icke skyldig under förhandlingen och är fortsatt häktad till nästa domstolsframträdande den 14 juni.

24 människor vårdas fortfarande på sjukhus efter attackerna, fyra av dem med livshotande skador.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons