Annons

Misstänkt fusk med bostadsbidrag ökar igen

Brott • Publicerad 13 februari 2020
Antalet polisanmälda fall av misstänkt fusk med bostadsbidrag ökade 2019. Arkivbild.
Antalet polisanmälda fall av misstänkt fusk med bostadsbidrag ökade 2019. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det misstänkta fusket med bostadsbidrag fortsatte att öka i fjol, rapporterar Hem & Hyra. Försäkringskassan polisanmälde 390 personer, jämfört med 282 under 2018, och begärde tillbaka bostadsbidrag för 34,8 miljoner kronor.

Statistiken visar att såväl antalet polisanmälningar som krav på återbetalning har ökat kraftigt sedan 2014. Det förklarar Thomas Nyström, controller på Försäkringskassan, så här för Hem & Hyra:

Annons

– Vi har bland annat fördjupat vår samverkan med andra myndigheter. Exempelvis Migrationsverket, Polisen och Skatteverket. När det gäller bostadsbidrag och bostadstillägg kan vi också samverka med exempelvis bostadsbolag.

Misstänkt fusk med bostadstillägg ledde 2019 till 127 polisanmälningar (upp från 79 året före) och 14 miljoner kronor i återkrav.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons