Annons

Misstänkt bilstöldliga avslöjad

Elva personer i en misstänkt bilstöldliga har frihetsberövats av svensk och polsk polis.
Fokus för ligan har varit bilar av märkena Mazda och Toyota som stulits i Sverige och som enligt polisen fraktats till Polen.
Brott • Publicerad 7 november 2019
Tre av gripandena har skett i Sverige och de personerna har häktats i Malmö tingsrätt. Arkivbild.
Tre av gripandena har skett i Sverige och de personerna har häktats i Malmö tingsrätt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tre av gripandena har skett i Sverige och de personerna har häktats i Malmö tingsrätt. Samtliga är polska medborgare och för två av dem hade Polen utfärdat en internationell arresteringsorder. Dessa två personer kommer att utlämnas till sitt hemland, enligt åklagaren kammaråklagare Stefan Gradler. Utredningen leds av polsk polis.

Stölderna har företrädesvis skett i sydvästra Skåne och bilarna har varit av nyare modell. Att man koncentrerat sig på vissa märken tror åklagaren beror på att det är mest rationellt.

Annons

– Nu för tiden använder man inte direkt kofot och skruvmejsel när man ska stjäla en bil, utan det är mycket elektronik i dag. Man får specialanpassa sin elektronik utifrån bil och då är det mest rationellt att koncentrera sig på vissa märken, säger han.

Bilarna som förts till Polen har antingen demonterats för att säljas i delar, enligt polisen, eller försetts med ny märkning.

Utöver själva bilarna hittade polisen även falska chassinummerdekaler, svenska registreringsskyltar, verktyg för märkesförfalskning, störningsutrustning för mobiltelefoni, bildelar samt elektronisk utrustning för bilstölder, skriver polisen på sin hemsida.

Hittills har fem bilar som misstänks vara stulna beslagtagits.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons