Annons

Misstankar om utplanterad kronhjort på Öland

Djur • Publicerad 14 juli 2019
Kronhjorten har inte funnits på Öland tidigare, men dök plötslig upp i större antal. Arkivbild.
Kronhjorten har inte funnits på Öland tidigare, men dök plötslig upp i större antal. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Kronhjortar har etablerat sig på Öland, men frågan är hur de kommit dit. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, misstänker att det är människor som tagit kronhjortarna till ön och släppt ut dem, rapporterar . Djuren kan påverka både lantbruket och miljön.

– Är det ett stort omfång så kan det bli skador på grödor och annat för lantbrukarna. Vi har en känslig natur på Öland med känsliga örter och blommor. Vi har kvar fjolåret i färskt minne med en extrem torka och nu har vi fler djur som ska överleva helt enkelt, säger Roger Gustavsson, kommungruppsordförande LRF i Mörbylånga kommun till SVT.

Annons

Enligt LRF är det osannolikt att djuren simmat eller tagit sig till Öland på annat sätt än genom hjälp från människor. De dök upp plötsligt, i ett större antal.

En polisanmälan har gjorts, men ärendet har lagts ned eftersom det inte finns några spår att gå vidare med.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons