Annons

Minst tio döda i oväder i Brasilien

Minst tio personer har omkommit efter kraftiga skyfall i Rio de Janeiro, Brasilien, uppger myndigheterna.
Brasilien • Publicerad 10 april 2019
Förödelse efter det kraftiga skyfallet i Rio de Janeiro i Brasilien.
Förödelse efter det kraftiga skyfallet i Rio de Janeiro i Brasilien.Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Det ovanligt kraftiga regnet började i måndags kväll lokal tid och fortsatte under tisdagen, vilket ledde till omfattande översvämningar. Både bilar och träd drogs med i vattenmassorna.

De södra delarna av staden har drabbats värst. Där återfinns turistfavoriter som Copacabana och Ipanema såväl som flera fattiga områden, så kallade favelor.

Annons

– Många hus i Rio är byggda på olämpliga ställen, där vatten strömmar. Det är en tragedi och vi har försökt varna dessa personer, säger Rio de Janeiros borgmästare Marcelo Crivella till lokala medier.

Skyfall orsakar ofta översvämningar i Rio de Janeiro, vars infrastruktur är otillräcklig. Stadens favelor, med undermåliga gator och avloppssystem, drabbas oftast hårdast av skyfallen.

Tidningen O Globo kritiserar myndigheterna för att i princip inte göra någonting inför vad de beskriver som förutsägbara fenomen.

"Åter igen har vi sett en uppvisning av inkompetens, undantaget hjältemodiga insatser från exempelvis brandmän", skriver på ledarplats.

Senast i februari omkom sex personer till följd av kraftiga skyfall.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons